Košíčky s ořechovou náplní
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
450g
výberová hladká mouka300g
máslo (82%)150g
moučkový cukr50g
citron1
vejce25g
žloutkyvanilkový lusk
250g
vlašské ořechy200g
krupicový cukr250g
dětské piškoty150ml
mléko (1,5%)200ml
voda400g
hořká čokoláda (52%)100g
bílá čokoládaPostup přípravy
Příprava těsta:
1. Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu.
2. Ze směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji vláčné těsto. Poté těsto rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
2. Ze směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji vláčné těsto. Poté těsto rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
Tvarování a pečení:
1. Z jednotlivých dílů těsta vyválíme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme ho na malé dílky, které pravidelně prsty vmačkáme na stěny košíčku.
2. Košíčky pečeme na plechu v troubě předehřáté na 165 °C do narůžovělé barvy asi 10 minut.
2. Košíčky pečeme na plechu v troubě předehřáté na 165 °C do narůžovělé barvy asi 10 minut.
Příprava náplně:
1. V kastrůlku svaříme cukr s vodou na sirup. Ořechy nameleme najemno, piškoty válečkem rozdrtíme na malé kousky.
2. V hrnci přivedeme k varu mléko, přidáme mleté ořechy, piškotové drobečky a důkladně promícháme. Náplň necháme vychladnout a vložíme ji do jednorázového cukrářského sáčku.
2. V hrnci přivedeme k varu mléko, přidáme mleté ořechy, piškotové drobečky a důkladně promícháme. Náplň necháme vychladnout a vložíme ji do jednorázového cukrářského sáčku.
Plnění a zdobení:
1. Vychladlé košíčky naplníme ořechovou náplní pomocí cukrářského sáčku a necháme v chladničce zatuhnout.
2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vychladlé košíčky obrátíme dnem vzhůru a ponoříme do čokolády. Krouživým pohybem zápěstí přebytečnou čokoládu odkápneme.
3. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a čajovou lžičkou ji vložíme do kornoutku, který jsme si připravili z pečicího papíru. Konzistence je hustě tekoucí. Košíčky vyrovnáme na plech a nepravidelně na ně naneseme tenké linky bílé čokolády.
2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vychladlé košíčky obrátíme dnem vzhůru a ponoříme do čokolády. Krouživým pohybem zápěstí přebytečnou čokoládu odkápneme.
3. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a čajovou lžičkou ji vložíme do kornoutku, který jsme si připravili z pečicího papíru. Konzistence je hustě tekoucí. Košíčky vyrovnáme na plech a nepravidelně na ně naneseme tenké linky bílé čokolády.