Pomalu pečený králičí hřbet v italské slanině s marinovanou zeleninou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1800g
Králičí hřbet bez kosti250g
Pancetta - italská slanina10g
Tymián čerstvý230g
Olej olivový extra panenský500g
Lilek500g
Cuketa400g
Paprika červená400g
Paprika žlutá350g
Olivy sterilované zelené140g
Česnek čerstvý8g
Sůl kamenná1g
Pepř černý, celý50g
Ocet vinný - červený30g
Acetto balsamico (krémové)Postup přípravy
Příprava masa: (cca 180 minut):
Rozmražené králičí hřbety důkladně očistíme od blan. Pancettu (předem důkladně zachlazenou) si nakrájíme na nářezovém stroji na tenké plátky a naskládáme je vedle sebe na připravenou potravinovou fólii. Tymiánem ochucené králičí hřbety položíme na pancettu a pomocí potravinové fólie hřbety utáhneme do rolády. Zabalené rolády pečeme při 75 °C (jádro masa musí dosáhnout 58°C.) Poté králíka uchováváme (stále zabaleného) při teplotě 65°C po dobu max. 2 hodin.
Příprava zeleniny: (cca 45 minut):
Zeleninu omyjeme. Lilky a cuketu nakrájíme na silnější plátky, asi 8 mm silné a opečeme na suché pánvi (grilu) do hnědého zabarvení. Papriky pečeme lehce omaštěné olejem v konvektomatu na 240°C cca 15 min. (do tzv. zpuchření slupky) následně pak pečenou papriku ponecháme odpočinout v misce pod potravinářskou folií cca 7 minut, pak papriku oloupeme (stáhneme slupky). Tepelně upravenou zeleninu ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, kapkou vinného octa a česnekovým olejem.
Příprava konfitu z česneku: (cca 90 minut):
Stroužky česneku ve slupce zalijeme extra panenským olivovým olejem. Přivedem jej pomalu k bodu varu a vypneme příkon tepla. Česnek ponecháme v oleji vychladnout a tak jej tzv. "konfitujeme doměkka". Česnekový olej použijeme při přípravě masa a zeleniny. Česnek vyloupneme ze slupek a přidáme k pokrmu při dohotovení.
Servírování:
Upečené králičí hřbety krájíme při servírování na plátky o síle asi 1 cm. Lehce maso dosolíme. Zeleninu spolu se zelenými olivami a stroužky konfitovaného česneku prohřejeme v troubě. Naskládáme ji na nahřátý talíř. Přiložíme hotové králičí maso. Celé nakonec lehce přelijeme teplým česnekovým olejem a doplníme acettem balsamicem.