Tatarský biftek

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
hovězí maso (flap US)250g
žloutků (10ks)200g
plnotučná horčice200g
jemný kečup100g
žlutá cibule1g
čerstvé tabasco100ml
worchester20g
plátková želatina50g
kamenná sůl20ml
voda40g
mletá sladká paprika20g
mletý černý pepř20g
drcený kmín3x8ml
voda1000g
tmavý kváskový chléb300g
škvařené sádlo10g
bělený salát frisée10g
lístek z červené řepy50g
česnekPostup přípravy
Příprava masa:
1. Maso připravujeme přímo na objednávku. Hovězí flap překrájíme na menší pruhy a postupně ho semeleme.
2. Pro zachování struktury maso odebíráme z mlýnku na kartu a rovnou je pokládáme na talíř.
2. Pro zachování struktury maso odebíráme z mlýnku na kartu a rovnou je pokládáme na talíř.
Příprava želé:
1. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě, poté ji vyjmeme, lehce z ní vymačkáme vodu a rozpustíme ji v ohřátém worchesteru.
2. Formu vyložíme potravinovou fólií, nalijeme do ní tekutinu a necháme ji ztuhnout. Hmotu poté vyjmeme z formy, fólii odejmeme a želé nakrájíme na pravidelné kostičky o velikosti 1 cm.
2. Formu vyložíme potravinovou fólií, nalijeme do ní tekutinu a necháme ji ztuhnout. Hmotu poté vyjmeme z formy, fólii odejmeme a želé nakrájíme na pravidelné kostičky o velikosti 1 cm.
Příprava kuliček z koření:
1. Každý druh koření smícháme zvlášť s uvedeným množstvím vody.
2. Nasadíme si jednorázové hygienické rukavice, aby se směs nelepila na ruce, a vytvoříme kuličky o průměru 1 cm.
2. Nasadíme si jednorázové hygienické rukavice, aby se směs nelepila na ruce, a vytvoříme kuličky o průměru 1 cm.
Příprava solných krystalů:
1. Sůl smícháme s uvedeným množstvím vody a vytvarujeme hustě kašovité hrudky, které při servírování rozdrolíme na talíř.
Podávání:
1. Na břidlicový talíř přeložíme kartou čerstvě mleté maso. Kolem masa rozmístíme kuličky z koření a cukrářským sáčkem naaranžujeme hořčici a kečup smíchaný s tabascem.
2. Do prostoru položíme solné krystaly a kostičku worchesterového želé. Žloutek položíme na opačnou stranu než želé.
3. Tatarský biftek doplníme lístky červené řepy a salátem Frisée. Jako přílohu podáváme na sádle smažené chlebové topinky s česnekem.
2. Do prostoru položíme solné krystaly a kostičku worchesterového želé. Žloutek položíme na opačnou stranu než želé.
3. Tatarský biftek doplníme lístky červené řepy a salátem Frisée. Jako přílohu podáváme na sádle smažené chlebové topinky s česnekem.
Tip šéfkuchaře:
Nechte hosty, ať si smíchají tatarský biftek sami – dobře pak uvidí kvalitu masa a vytvoří si pokrm podle vlastní chuti.
Gastro tip:
Z hygienických důvodů používáme na přípravu tatarského bifteku raději pasterizované žloutky. Konzumace syrových žloutků je vzhledem k možnému onemocnění salmonelózou riziková.
