Česnek je velmi běžnou a oblíbenou ingrediencí v kuchyni, a tak existuje i bezpočet způsobů, jak ho využít a zpracovat. Česnek je výrazně aromatický, palčivý a má poměrně vysoký obsah cukru, takže při opékání rychle karamelizuje (rychleji než cibule). V kuchyni ho používáme hlavně jako podklad, který hned v úvodu vytvoří základ pro chuť a vůni jídla. Zjistěte, jak ho zpracovat tak, aby se zvýraznila jeho chuť a aby nepřišel o své prospěšné vlastnosti.
Kulinářské využití
Česnek se používá v naší i světové kuchyni pro svou výraznou chuť a aroma. Je nezbytnou složkou mnoha masitých a zeleninových pokrmů, ale také marinád, omáček, polévek nebo těstovin. Používá se syrový i tepelně opracovaný. Neměli byste ho ale smažit do hněda, protože může zhořknout. Česnek přidáváme do pokrmu obvykle jako poslední, zůstane mu pak příjemná aromatická chuť a zachová si důležité látky. V případě některých jídel česnek přidáváme už na začátku vaření, aby pokrm získal svou charakteristickou chuť. Příkladem je česnečka nebo některé guláše – i v tom případě ale doporučujeme část česneku odložit stranou a použít až na konci vaření. TIP Za vyzkoušení jistě stojí i grilovaný česnek, který se griluje ve slupce. Stačí pouze odříznout horní část hlavičky, potřít olivovým olejem, posypat solí a dát grilovat. Takto jej můžeme přímo servírovat, anebo z něj připravit lahodné česnekové máslo.
Jak si usnadnit přípravu česneku
Před použitím stačí česnek rozdělit na stroužky a oloupat. Slupka česneku na stroužku ulpívá v závislosti na stáří česneku – starší a sušší česnek se loupe vždy o něco snadněji.
Chcete-li si loupání česneku usnadnit, zkuste stroužek vždy lehce rozmáčknout dlaní nebo plochou ostří nože. Tím se jednak snadno uvolní slupka, ale zároveň i uvolní obsažené enzymy, čímž se krásně zvýrazní jeho chuť a vůně v pokrmu.
TIP Esenciální oleje v česneku rychle oxidují, proto byste oloupaný česnek po nakrájení nebo rozdrcení měli rychle zpracovat.
Skladování
Česneku je nejlépe v chladu a temnu. Česnek skladujeme rozložený buď v bedničce nebo v krabici, která je na suchém a dobře větraném místě. Občas ho lehce promícháme. Neukládáme ho v ledničce a už vůbec ne v mikrotenovém nebo igelitovém neprodyšně uzavřeném sáčku. Pokud česnek není správně ošetřený a skladovaný, bude na konci sezóny vysušený a bude obsahovat klíčky.
Nakládaný česnek
Česnek vám vydrží dlouho jako čerstvý, když ho vyloupaný dáte do skleničky, zalijete olejem a necháte uležet. Můžete přidat rozmarýn nebo feferonky pro pikantnější chuť. Při tomto postupu olej získá příjemné aroma a můžeme ho pak výhodně využít. Naložený česnek lze použít na sendviče, saláty, polévky, dipy, jako doplněk k plackám, těstovinám, sýrům a jiným pochutinám. Česnek můžete také umixovat se solí a dát do šroubovacích skleniček. Můžete použít na ochucení polévky, omáčky nebo guláše. I kombinace nakládaného česneku s topinkami je vynikající.
Tipy na recepty s česnekem
Pomalu pečené vepřové ribsy s meruňkovo-jablečným chutney a bramborovými šiškami