makro/METRO má stoprocentně nejširší sortiment ovoce a zeleniny a jejich kvalita se přísně kontroluje na platformě Hortim v Brně.
Jaké musí mít kontrolor znalosti? Měl by mít spíš zkušenosti. Úplnému začátečníkovi, byť s červeným diplomem, bude trvat minimálně rok, než si osvojí potřebné dovednosti a získá jistotu v rozhodování. Ovoce i zelenina se v průběhu sezony mění, na začátku vypadá jinak než na konci a tento fakt je potřeba při kontrole zohlednit. Kolegové jsou na tom tak, že kolem nich letmo projede paleta a oni už tuší, že něco není v pořádku. Musíte zapojit šestý smysl, to se nedá naučit.
Zboží kontrolujete podle zákonných norem, které jste si sami ještě zpřísnili, proč? Protože chceme, aby naše zboží bylo ještě lepší. Navíc jsme zavedli prémiové značky METRO Chef pro gastronomické provozy a Fine Line pro maloobchodníky, u nichž probíhá ještě přísnější kontrola, než je náš běžný standard. Je to logické, pouze konzistentní vysokou kvalitou můžeme profilovat tyto značky jako prémiové. Objem objednávek roste, a to je signál, že se nám to daří.
Kromě přísnějších limitů však zboží posuzujeme i z hlediska prodejnosti, tedy očima našich zákazníků. Když například máme bedýnku, v níž jsou pouze mandarinky druhé jakosti, víme, že zákazník si ji nebude chtít koupit. Musíme umět odhadnout, jak dlouho zboží vydrží, protože zítra si ho koupí náš zákazník a teprve pozítří konečný spotřebitel.
JAK PROBÍHÁ KONTROLA KVALITY?
Mezi šestou hodinou ranní a druhou odpolední se na platformě střídají kamiony s novými dodávkami. Každá dodávka projde rukama kontrolního týmu, který bývá velmi nekompromisní. Nejprve se změří teplota v autě, zkontrolují se etikety a balení, jestli je neporušené. Provede se celková vizuální kontrola všech dodaných položek. Inspektoři kvality z vybraných balení fyzicky kontrolují každý jednotlivý kus. Pak přicházejí na řadu měření jednotlivých parametrů.
Kontrolované parametry
Základními parametry jsou váha, délka, příčný průměr a tvrdost dužiny. Váhu ověřujeme pravidelně kalibrovanými váhami, délku posuvnými měřidly a speciálními šablonami (např. banány). Kalibračními kroužky se měří velikost čili příčný průměr některých druhů ovoce a zeleniny, například jablek, rajčat nebo paprik.
Každé zboží má definovaný určitý kalibr a celá dodávka ho musí splňovat. Tvrdost dužiny se měří penetrometrem.
Kontrola teploty
Speciální teploměr měří teplotu na povrchu pomocí čidla, nebo přímo uvnitř ovoce a zeleniny pomocí dlouhé tenké jehly. Především se zjišťuje, jestlidodávka není přemrzlá. Každé zboží má různé teplotní režimy pro skladování, na platformě se proto nacházejí dva sklady s odlišnou teplotou. Skladovéprostory o teplotě 0–5 °C slouží ke krátkodobému uskladnění veškeré ultrafresh zeleniny (saláty, kedlubny, ředkvičky, bobuloviny atd.) a také bylinek –kromě bazalky, která by v chladu zčernala. Prostory s teplotou 9–13 °C se využívají pro uskladnění ostatních druhů.
Obsah šťávy
Kontrola množství šťávy se týká zejména citrusů, tedy pomerančů, mandarinek, grapefruitů či citronů. Nejdříve se zváží kelímek, pak celý plod a po odšťavení na citrusovači i samotná šťáva. Od hodnoty se odečte hmotnost kelímku a váha celého kusu se vydělí hmotností šťávy. Takto získaný poměr se porovná s danou normou.
Množství cukru
Refraktometrem neboli cukřenkou, jak na platformě přístroj přezdívají, se zjišťuje obsah cukrů, kyseliny a jejich poměr.
Z každé palety se namátkou vybere jeden plod. Z něj se vymačká trocha šťávy na čidlo přístroje, který vypočítá stupeň cukernatosti plodu podle stupnice Brix. Právě u cukrů požadujeme vyšší hodnoty, protože chceme zákazníkům dát to nejlepší. Nejčastěji se cukry měří u citrusů a melounů.
Teplotní řetězec
Nedodržení teplotního řetězce během transportu od dodavatele na platformu můžeme zkontrolovat podle termografu, který doloží řidič vozidla.
Závěrečný report
Všechna zjištění se zapisují do objednávky. Díky nové aplikaci, kterou jsme si nechali vytvořit na míru, se proces reportů velmi zjednodušil a už je nemusíme vyplňovat ručně. S nákupním oddělením řešíme, které dodávky jsou v pořádku, které vrátíme nebo přebereme. Dodavatel pak od nás dostane závěrečný report, včetně fotografií závad, které jsme v jeho dodávce odhalili.