makro/METRO má stoprocentně nejširší sortiment ovoce a zeleniny a jejich kvalita se přísně kontroluje na platformě Hortim v Brně.
Jaké musí mít kontrolor znalosti?
Měl by mít spíš zkušenosti. Úplnému začátečníkovi, byť s červeným diplomem, bude trvat minimálně rok, než si osvojí potřebné dovednosti a získá jistotu v rozhodování. Ovoce i zelenina se v průběhu sezony mění, na začátku vypadá jinak než na konci a tento fakt je potřeba při kontrole zohlednit. Kolegové jsou na tom tak, že kolem nich letmo projede paleta a oni už tuší, že něco není v pořádku. Musíte zapojit šestý smysl, to se nedá naučit.
Zboží kontrolujete podle zákonných norem, které jste si sami ještě zpřísnili, proč?
Protože chceme, aby naše zboží bylo ještě lepší. Navíc jsme zavedli prémiové značky METRO Chef pro gastronomické provozy a Fine Line pro maloobchodníky, u nichž probíhá ještě přísnější kontrola, než je náš běžný standard. Je to logické, pouze konzistentní vysokou kvalitou můžeme profilovat tyto značky jako prémiové. Objem objednávek roste, a to je signál, že se nám to daří.
Kromě přísnějších limitů však zboží posuzujeme i z hlediska prodejnosti, tedy očima našich zákazníků. Když například máme bedýnku, v níž jsou pouze mandarinky druhé jakosti, víme, že zákazník si ji nebude chtít koupit. Musíme umět odhadnout, jak dlouho zboží vydrží, protože zítra si ho koupí náš zákazník a teprve pozítří konečný spotřebitel.
JAK PROBÍHÁ KONTROLA KVALITY?
Mezi šestou hodinou ranní a druhou odpolední se na platformě střídají kamiony s novými dodávkami. Každá dodávka projde rukama kontrolního týmu, který bývá velmi nekompromisní. Nejprve se změří teplota v autě, zkontrolují se etikety a balení, jestli je neporušené. Provede se celková vizuální kontrola všech dodaných položek. Inspektoři kvality z vybraných balení fyzicky kontrolují každý jednotlivý kus. Pak přicházejí na řadu měření jednotlivých parametrů.