Platýs velký

Platýs velký
Platýs velký neboli evropský (Pleuronectes platessa, angl. plaice) se řadí k nejoblíbenějším a nejvýznamnějším mořským rybám. Vyskytuje se v Severním, Baltském, Středozemním a Černém moři a také v Atlantickém oceánu, v jehož severních částech se loví především. K lovu se používají vlečné sítě. Ryba se zdržuje v chladných vodách s vysokým obsahem soli, nejčastěji v hloubce 10–200 metrů, v některých lokalitách až 400 metrů pod hladinou. Stejně jako ostatní platýsi se dokonale přizpůsobí prostředí, v němž žije, a je mistrem v maskování. Ve dne nenápadně leží na mořském dně zčásti zahrabaný v písku, v noci se vydává na lov krevet, krabů a dalších malých korýšů.
Platýs velký

Platýs velký

Pleuronectes platessa

Sezónnost: ne
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: vlečné sítě
Velikost: 0,1 - 2 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Základním znakem všech platýsů je široké zploštělé tělo. Jejich larvy vypadají stejně jako u jiných ryb, po dosažení určité velikosti se však začnou měnit. Postupně se přizpůsobují životu na mořském dně – oči a části lebky se přesunou na horní stranu a platýsi plavou nikoli hřbetem vzhůru jako většina ostatních ryb, ale „slepou“ stranou obrácenou ke dnu. Právě podle umístění očí se rozdělují na levooké a pravooké – většina druhů patří do skupiny pravookých a mezi ně se řadí i platýs velký. Má oválný tvar těla a dosahuje délky 25–50 cm a průměrné hmotnosti kolem 2 kg, maximum je 7 kg. Hladká kůže je pokrytá drobnými zaoblenými šupinami. Oční strana je zbarvená dohněda s načervenalými tečkami, uprostřed hlavové části se nachází 4–7 dermálních kostí. Spodní strana je bílá, místy pokrytá tmavými skvrnami.

Využití

Platýsi patří mezi nejchutnější mořské ryby – poskytují jemné libové maso bohaté na bílkoviny a jód. Za mimořádnou lahůdku jsou považovány exempláře ulovené během jarní sezony (v květnu), které se vyznačují výjimečně jemnou vynikající chutí. Platýse velkého je možné osmažit na pánvi, upéci v troubě nebo na grilu, lze ho také připravit v páře či uvařit v ochuceném vývaru. Čerstvost při nákupu poznáte lépe podle tmavší oční strany.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Filetování platýse

Naučte se filetovat ryby podle našeho návodu. Naši rybáři Vám předvedou jak rybu nejlépe naporcovat.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit