Amur bílý (Ctenopharyngodon idella, angl. grass carp) patří, jak anglický název napovídá, mezi kaprovité ryby. Stejně jako kapr pochází z Číny, rozšířený je i v Rusku – jméno dostal podle řeky Amur tvořící hranici mezi Čínou a Ruskem. Býložravé sladkovodní ryby živící se většími rostlinami, jako je např. rákosí, se v Evropě chovají uměle – díky své žravosti umějí vyčistit nádrže od plevelných rostlin. Vyhovují jim hluboká jezera, zvolna tekoucí řeky, ale daří se jim i v rybnících, podmínkou je bujná vodní vegetace. Nevadí jim nižší obsah kyslíku a snášejí široký rozsah teploty vody od chladné po teplou, která jim vyhovuje víc. V českých podmínkách, kde byli poprvé vysazeni roku 1961, se rozmnožují pouze pomocí umělého výtěru. Dožít se mohou 15–20 let.
Amur bílý
Ctenopharyngodon idella
Sezónnost: duben, říjen
Původ: ČR
Metoda lovu/chovu: chov
Velikost: 1,5 - 5 kg / ks
Tučnost: střední
Znaky
Amur s podlouhlým válcovitým tělem pokrytým šupinami připomínajícími kapra dorůstá v původní vlasti délky max. 150 cm při hmotnosti 50 kg. Průměrné evropské ryby měří 50–80 cm a váží do 6 kg. Sportovní rybáři je smějí lovit od 50cm délky, velké kusy kladou při ulovení značný odpor.
Využití
Chutné, šťavnaté a netučné bílé maso obsahuje hodně lehce stravitelných bílkovin, vitaminy A, D, B6 a B12, vápník, jód, fosfor a draslík. Je v prodeji jak chlazené (trup, kuchaná celá ryba, podkovy či filety), tak mražené a uzené. Nejlépe chutná maso pocházející z amurů o hmotnosti 2–4 kg. Hodí se k pestré škále úprav – dušení, vaření, pečení, grilování a smažení, ideálně v těstíčku či trojobalu. Lze ho použít na rybí ragú, do salátů se zeleninou, upravit na zelenině, na paprice, s bylinkami či na víně. Pečení v alobalu nebo papilotě z pečicího papíru bez použití tuku je vhodné i pro redukční dietu. Amurovi – stejně jako jiné kaprovité rybě – svědčí společnost bylinek, hub a zeleniny. Předpokladem úspěchu při všech úpravách jsou nižší teploty, jinak se maso vysuší.
Čertsvé ryby v makro
V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.