Borůvkový koláč
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
výběrová hladká mouka25g
čerstvé droždí70g
cukr200g
mléko 1,5%2
vejcecitronová kůra
30g
vanilkový cukr5g
sůl kamenná70g
škvařené sádlo500g
čerstvé borůvky50g
máslo (82%)80g
hrubá mouka80g
cukr krupicePostup přípravy
Příprava kvásku (cca 5 minut):
1. Droždí promícháme s trochou cukru.
2. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko (kvásek) a necháme ho vykynout při teplotě 37 °C.
2. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohrubé mouky a vymícháme v řídké těstíčko (kvásek) a necháme ho vykynout při teplotě 37 °C.
Příprava těsta (cca 30 minut):
1. Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto.
2. Mléko přihřejeme na 37 °C. Do zbylého množství mouky přidáme sůl, cukr, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu a s pomocí háku promícháme na rychlost 1 nebo 2.
3. Do mouky přidáme vejce, rozpuštěné vlahé sádlo, vykynutý kvásek, rum a postupně přiléváme teplé mléko do uplného zapracování, po dobu asi 15 minut, v hladké, měkké, vláčné a nelepící se těsto.
4. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout v kynárně nebo na místě o teplotě 37 °C.
5. Správně nakynuté těsto by mělo nabýt o cca 1/3 svého původního objemu.
6. Zkoušku nakynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek, a těsto se nevrací zpět do původního tvaru.
2. Mléko přihřejeme na 37 °C. Do zbylého množství mouky přidáme sůl, cukr, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu a s pomocí háku promícháme na rychlost 1 nebo 2.
3. Do mouky přidáme vejce, rozpuštěné vlahé sádlo, vykynutý kvásek, rum a postupně přiléváme teplé mléko do uplného zapracování, po dobu asi 15 minut, v hladké, měkké, vláčné a nelepící se těsto.
4. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho vykynout v kynárně nebo na místě o teplotě 37 °C.
5. Správně nakynuté těsto by mělo nabýt o cca 1/3 svého původního objemu.
6. Zkoušku nakynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek, a těsto se nevrací zpět do původního tvaru.
Dohotovení koláče (cca 10 minut)
Pekáč vymastíme tukem, pravidelně naneseme těsto po celé ploše a opět necháme vykynout.
Příprava žmolenky (cca 5 minut):
1. Z mouky, cukru a másla si v míse připravíme žmolenku.
2. Na vykynuté těsto nasypeme borůvky, posypeme je žmolenkou a pečeme na 170 °C do upečení.
2. Na vykynuté těsto nasypeme borůvky, posypeme je žmolenkou a pečeme na 170 °C do upečení.
Servírování:
Upečený koláč krájíme na porce a servírujeme na talíři.