Bratislavské rohlíčky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
300g
hladká mouka300g
polohrubá mouka180g
máslo100ml
mléko2
žloutky do těsta2
žloutky na potření60g
cukr40g
droždí5g
sůlcukr moučka na poprášení
300g
mletý mák120g
cukr2
vanilkový cukr2
lžíce rumu1
citronová kůraPostup přípravy
Krok 1
Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Potom kvásek přimícháme do směsi hladké a polohrubé mouky, přidáme zbylý cukr, žloutky, rozpuštěné máslo a sůl.
Krok 2
Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Vypracované těsto necháme minimálně hodinu kynout a mezitím si připravíme makovou náplň.
Krok 3
Do máku vmícháme cukr, oba vanilkové cukry a nastrouhanou citronovou kůru.
Krok 4
Směs přelijeme horkou vodou s rumem a necháme nasáknout (horké vody by mělo být asi o polovinu méně než makové směsi).
Kork 5
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále a rádélkem rozkrájíme na obdélníčky.
Krok 6
Do každého obdélníčku vložíme váleček z makové náplně. Vytvarujeme rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 7
Rohlíčky potřeme rozšlehanými žloutky a dáme péct na 12–15 minut do trouby vyhřáté na 180–200 °C.
Krok 8
Hotové rohlíčky na závěr lehce pocukrujeme.