Grilované ovoce se smetanovo-medovým dipem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Ovoce:
500g
Hrušky čerstvé, pevné500g
Jablka červená, čerstvá350g
Meruňky čerstvé350g
Blumy červené, čerstvéDip:
500g
Zakysaná smetana0,2g
Vanilkový lusk čerstvý50g
Med lučníMarináda:
100g
Citróny100g
Víno bílé, suché300g
Rioba Cukr třtinový, světlýOřechy:
100g
Ořechy vlašské, jádra50g
Med lučníDoplněk:
20g
Máta peprná, čerstváPostup přípravy
Příprava ovoce (cca 30 minut):
Všechny druhy ovoce omyjeme. Hrušky rozkrojíme na poloviny, vykrajovátkem vykrojíme jadřinec a každou půlku rozkrájíme na třetiny. Jablka rozkrojíme na poloviny, vypichovátkem na jadřince odstraníme jadřince a nakrájíme je na kolečka asi 1 cm silná. Blumy a meruňky rozkrojíme a vyjmeme pecky. Takto připravené ovoce pokapeme šťávou z citronu, aby nám neměnilo barvu, a postupně grilujeme na grilovací pánvi nebo na grilu "na skus". Pánev i gril musíme mít dostatečně nahřáté, mírně potřené olejem, aby se nám ovoce nelepilo.
Příprava marinády (cca 8 minut):
Z třtinového cukru si připravíme lehký karamel, zalijeme ho bílým vínem, ochutíme citronovou šťávou a vaříme do medové konzistence. Před servírováním ochutíme touto marinádou ogrilované ovoce.
Příprava dipu (cca 5 minut):
Zakysanou smetanu smícháme v misce s medem, přidáme vyjmutá zrnka z vanilkového lusku. Dip mícháme krátce ruční metlou. Dlouhým a rychlým mícháním dip řídne a nedá se již napravit.
Příprava ořechů (cca 10 minut):
Jádra vlašských ořechů rozpečeme na plechu v troubě při teplotě 160°C cca 3 minuty (ořechy začnou vonět) a ihned poté, ještě teplé, je smícháme s medem a necháme zchladnout.
Servírování:
Na střed talíře servírujeme ochucený dip, dojehož středu aranžujeme grilované ovoce. Dezert doplníme lístky čerstvé máty.