Jablečný závin z taženého těsta se sorbetem a ořechy

Doba přípravy100 min
NáročnostTěžká
Počet porcí4

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Tažené těsto:
200g
MCH Mouka hladká Manitoba
25g
Vejce
5g
Olej rostlinný
1g
Sůl kamenná
50g
Voda (na zadělání těsta)
25g
Vejce (na potření těsta)
Náplň:
1000g
Jablka zelená
200g
ARO Cukr krupice
1g
Skořice mletá
0,5g
Hřebíček celý
50g
Citron (na šťávu)
50g
Vlašské ořechy, jádra
50g
Strouhanka
30g
Vanilínový cukr
50g
Máslo 82%
Griliáš:
50g
ARO Cukr krupice
50g
Vlašské ořechy, jádra
Jablečné chipsy:
200g
Jablka zelená
40g
ARO Cukr moučkový
100g
Voda
Karamelová mřížka:
100g
ARO Cukr krystal
20g
Med luční
Vanilková omáčka:
30g
ARO Vanilkový puding
40g
Žloutky pasterované
250g
Mléko 1,5%
50g
Cukr krystal
Doplňky:
300g
Sorbet zelené jablko
100g
Vlašské ořechy, jádra

Postup přípravy

Příprava těsta (cca 8 minut):
Do kotlíku nasypeme prosátou mouku, přidáme vejce, sůl, olej, část teplé vody, nasadíme ho do univerzálního stroje s hákem, nastavíme rychlost 1 a postupně za chodu stroje přiléváme zbývající vodu dle potřeby. Vymícháme hladké, vláčné těsto, které lehce posypeme hladkou moukou, přikryjeme potravinovou fólií a necháme na mírném teple nabobtnat asi 20 minut. Odpočaté těsto nejdříve vyválíme do tvaru obdélníku, pak ho přendáme na pomoučněný ubrus a opatrně nejdříve klouby ruky, poté prsty těsto vytahujeme dále do tvaru, dokud není těsto tenké a nepotrhané.
Příprava náplně (cca 10 minut):
Jedno jablko necháme stranou, zbývající oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Jablka ochutíme cukrem, mletou skořicí, rozdrceným hřebíčkem, citronovou šťávou, vanilkovým cukrem. Přidáme na hrubé kusy překrájené vlašské ořechy a vše dobře promícháme.
Příprava závinu (cca 45 minut):
Tenké, vytažené těsto do 2/3 posypeme tenkou vrstvou prosáté strouhanky, na ní pravidelně rozprostřeme ochucenou náplň, pokapeme ji rozpuštěným máslem a pomocí ubrusu závin stočíme a přemístíme na plech s pečícím papírem tak, aby konec závinu byl na spodní straně plechu. Závin propícháme po celé délce dvouzubou vidličkou a vložíme ho do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme asi 30 minut. Spodní strana závinu musí být zbarvena do světle hnědé barvy, vrchní strana je nazlátlá. Po upečení závin vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Poté krájíme porce ostrou cukrářskou pilkou.
Příprava doplňků (cca 30 minut):
Griliáš - V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, do kterého vložíme rozsekaná jádra vlašských ořechů. Vlivem vysoké teploty cukru se ořechy upraží a ty pak přendáme na silikonový plát nebo na pomaštěný pečící papír, necháme vychladnout. Paličkou je pak rozdrtíme na malé kousky a tak vytvoříme griliáš. Chipsy: Zelené jablko rozpůlíme, kulatým tvořítkem vyjmeme jádřinec a nakrájíme ho na tenké plátky, ty povaříme asi 1 minutu v cukrovém rozvaru a pak je položíme na silikonový plát, posypeme moučkovým cukrem a pečeme v konvektomatu či troubě na 150 °C. Chipsy nesmí být zbarvené do hněda.
Vanilkový krém (cca 30 minut): 
V části mléka rozmícháme cukr s pudinkovým práškem a nalijeme do zbylého vroucího mléka. Vaříme tak za stálého míchání asi 2 minuty. Po částečném zchladnutí vmícháme pasterované žloutky a mícháme pak do zchladnutí, aby krém zůstal tekutý. Před servírováním jej napěníme tyčovým mixérem.
Vlašské ořechy (cca 8 minut):
Přebraná jádra vlašských ořechů rozpečeme v troubě.
Karamelová mřížka (cca 10 minut):
V kastrůlku si pozvolna roztavíme cukr na světlý karamel, ponecháme jej lehce zchladnout (dno kastrůlku namočíme na okamžik do studené vody, abychom karamel nespálili), vmícháme med (glukózu) a lžící nanášíme tenké nitky karamelu na silikonovou podložku (pečící papír). Po vychladnutí odloupneme.
Servírování:
Na talíř položíme pocukrovaný vlahý řez závinu, k němu položíme 2 jablečné pocukrované chipsy. Do prostoru naaranžujeme griliáš, na něj kopeček sorbetu. Lžící naneseme vanilkový krém a rozpečené jádro vlašského ořechu. Dezert doplníme karamelovou mřížkou.
Komentář kuchaře:
Množství vody je dáno obsahem lepku v mouce, proto ji do těsta přiléváme dle potřeby. Jestliže dostatečně nepropícháme závin, tak nám pára vznikající při pečení závin roztrhne. Těsto můžeme zadělat ručně v kotlíku nebo použijeme kuchyňský robot.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Cake
Další recepty dezertů

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je