Kokosky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
200g
strouhaný kokos200g
vaječné bílky200g
moučkový cukr200g
cukr krupice300g
výběrová hladká mouka200g
máslo (82%)100g
moučkový cukr50g
citron40g
žloutky0,2g
vanilkový lusk400g
hořká čokoláda (52%)250g
moučkový cukr250g
máslo (82%)200g
rybízová marmeláda30g
kakaoPostup přípravy
Příprava hmoty a pečení kokosek:
1. Bílky šleháme s krupicovým cukrem do hladké konzistence, zasypeme směsí kokosu s moučkovým cukrem a nádobu vložíme do vodní lázně.
2. V lázni ji za stálého šlehání nahříváme do horka. Pak hmotu odstavíme z vodní lázně a dále mícháme do zchladnutí.
3. Vychladlou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a stříkáme na pečicí papír hrudky o průměru 2 cm.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do růžové barvy. Zda jsou kokosky upečené, zjistíme tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru.
2. V lázni ji za stálého šlehání nahříváme do horka. Pak hmotu odstavíme z vodní lázně a dále mícháme do zchladnutí.
3. Vychladlou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou a stříkáme na pečicí papír hrudky o průměru 2 cm.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do růžové barvy. Zda jsou kokosky upečené, zjistíme tak, že se snadno odlepí od pečicího papíru.
Příprava lineckého těsta:
1. Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru citronu.
2. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto.
3. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na 4 díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
2. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto.
3. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na 4 díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
Tvarování a pečení:
1. Jednotlivé díly těsta válečkem vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování průběžně těsto podsypáváme hladkou moukou, při otočení z těsta přebytečnou mouku odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku.
2. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme z vyváleného těsta kolečko, které přendáme na plech s pečicím papírem.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do světle narůžovělé barvy, cca 8 minut.
2. Vypichovací tvořítko o ø 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, pak vypíchneme z vyváleného těsta kolečko, které přendáme na plech s pečicím papírem.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C do světle narůžovělé barvy, cca 8 minut.
Dohotovení kokosek:
1. Krém na slepení si připravíme tak, že v míse metlou vymícháme měkké máslo s moučkovým cukrem a kakaem do krémovité konzistence. Krémem naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou s malým otvorem.
2. Na upečená linecká kolečka stříkáme po obvodu krém, do jehož středu lžičkou nebo jiným cukrářským sáčkem vkládáme rybízovou marmeládu.
3. Upečené kokosky přiložíme na připravená kolečka a mírně přitiskneme, aby se přilepily.
4. Ve vodní lázni nahřejeme čokoládu, uchopíme slepené kokosky a opatrně je ponoříme do čokolády do výšky lineckého kolečka.
5. Pohybem zápěstí odkápneme přebytečnou čokoládu a kokosku odložíme na odkapávací mřížku. Po chvilce ji přeložíme na pečicí papír, kde ji necháme zchladnout.
2. Na upečená linecká kolečka stříkáme po obvodu krém, do jehož středu lžičkou nebo jiným cukrářským sáčkem vkládáme rybízovou marmeládu.
3. Upečené kokosky přiložíme na připravená kolečka a mírně přitiskneme, aby se přilepily.
4. Ve vodní lázni nahřejeme čokoládu, uchopíme slepené kokosky a opatrně je ponoříme do čokolády do výšky lineckého kolečka.
5. Pohybem zápěstí odkápneme přebytečnou čokoládu a kokosku odložíme na odkapávací mřížku. Po chvilce ji přeložíme na pečicí papír, kde ji necháme zchladnout.