Linecké koláčky v marcipánu
Máte rádi tradice a zároveň vás láká objevovat nové chuťové kombinace? Následující recept šéfkuchařů makro akademie vám splní obojí
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Těsto:
450g
výběrové hladké mouky300g
másla (82 %)150g
moučkového cukru0,2g
vanilkového lusku1ks
vejce (50 g)1ks
žloutek (25 g)50g
kůry z citronu100g
hladké moukyNáplň:
200g
rybízové marmelády50g
marcipánu50g
moučkového cukru50g
rybízové marmeládyPostup přípravy
Příprava těsta
Sypké suroviny smícháme v míse a přesuneme je do misky nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na nejnižší vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odležet.
Tvarování a pečení
Jednotlivé díly těsta vyválíme na plát o výšce 3 mm. Při vyvalování těsto průběžně podsypáváme hladkou moukou, při otočení přebytečnou mouku z těsta odstraníme štětcem nebo smetáčkem na mouku. Vypichovací tvořítko o průměr 2,5 cm nejdříve vložíme do misky s moukou, poté vypíchneme kolečko z těsta a přemístíme je na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C do světle narůžovělé barvy asi 8 minut.
Dohotovení
Rybízovou marmeládu propasírujeme přes cedník, aby byla hladká. Upečená vychladlá kolečka slepíme rybízovou marmeládou. Marcipán vyválíme na tenký plát (2 mm), v průběhu ho podsypáváme moučkovým cukrem. Vypichovacím kolečkem dvojnásobného průměru vypíchneme marcipán a obalíme jím slepená linecká kolečka. Nakonec štětcem namočeným v marmeládě dekorujeme vrchní část cukroví.