Martinské rohlíčky z kynutého těsta
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
350g
hladká pšeničná mouka50g
cukr90g
rozpuštěné máslo200ml
vlažné mléko2
žloutek20g
čerstvé droždí1
lžíce vanilkový extrakt2
lžičky citronové kůry1/2
lžičky solivejce na potření
sekané mandle na posyp
150g
mleté vlašské ořechy100g
moučkový cukr50ml
mléko1
bílek2
lžíce máslaPostup přípravy
Krok 1
Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte důlek. Přidejte rozdrobené droždí a dvě třetiny mléka. Promíchejte s trochou mouky na řídké těstíčko, zakryjte a nechte 25 minut vzejít.
Krok 2
Přidejte zbylé mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Hnětejte hákem na těsto asi 10 až 15 minut, dokud není těsto krásně hladké. Zakryjte a nechte 90 minut kynout.
Krok 3
Na másle orestujte mleté ořechy. Přidejte cukr a dále orestujte. Zalijte mlékem a promíchejte. Odstavte, nechte z části vychladnout a vmíchejte bílek.
Krok 4
Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly. Každý rozválejte na tenkou placku a rozdělte na 6 stejných trojúhelníkových dílků. Každý dílek válečkem rozválejte do délky. Potřete ořechovou náplní a po okrajích nechte vždy proužek volného těsta.
Krok 5
Rohlíčky opatrně smotejte a uložte plech vystlaný pečicím papírem. Nechte dokynout 15 až 30 minut. Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte sekanými mandlemi. Poté upečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut dozlatova. Po upečení ozdobte moučkovým cukrem.