Ořechová tartaletka se slaným karamelem a kokosovou zmrzlinou
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Těsto na tartaletku:
150g
mouka hladká100g
máslo 82%30g
aro cukr moučka50g
žloutek30g
citron na kůru20g
cukr vanilínovýKaramel:
200g
Salko karamelové300g
směs ořechů125g
METRO Chef Smetana ke šlehání 30%40g
máslo 82%1g
vanilkový lusk1g
mořská sůl MaldonDoplňky:
500g
METRO Chef zmrzlina kokosová1g
jedlé květy čerstvé0,5g
jedlé květy sušené20g
čokoládová dekoracePostup přípravy
Příprava těsta (cca 5 minut):
Sypké suroviny smícháme v míse a vysypeme je do kotle nebo na pracovní desku. Přidáme nastrouhané máslo, vejce, žloutek, zrnka z vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z citronu. Z této směsi vypracujeme ručně nebo v univerzálním stroji na rychlost 1 vláčné těsto. Jakmile je těsto propracované, vyjmeme ho a rozdělíme na díly. Každý díl zabalíme do potravinové folie a necháme v chladničce odležet.
Přípraa tartaletky (cca 20 minut):
Těsto vyválíme plát cca 5 mm silný a tvořítkem vykrojíme kolečko (odpovídá obvodu tartaletky), prsty vytlačíme po stěnách tvořítka, nasypeme do ní fazole ( zatíží se těsto) a pečeme na 165°C cca 10 minut. Poté odstraníme fazole a do košíčku přeložíme slaný karamel s ořechy.
Příprava náplně (cca 10 minut):
Jádra ořechů vložíme na plech a rozpečeme na 150°C cca 5 minut. Salko zahřejeme v kastrůlku, přidáme smetanu, máslo, ochutíme solí a přivedeme k varu. Poté vmícháme teplé ořechy a necháme zchladnout. Touto náplní naplníme tartaletky.
Servírování:
Na talíř přeložíme naplněnou tartaletku, na ní servírujeme zmrzlinu a dekorujeme jedlými květy.