Sádlenky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
150g
Mouka hladká, výběrová150g
ARO Cukr moučkový100g
Sádlo vepřové, škvařené30g
Kakao30g
Citron (na kůru)30g
Mandle hranolky0,2g
Vanilkový lusk čerstvýPostup přípravy
Příprava těsta (cca 5 minut):
Na vál nebo pracovní desku nejdříve prosyjeme hladkou mouku, ve středu uděláme důlek, do kterého přendáme kousky vláčného škvařeného sádla, dále přidáme prosátý moučkový cukr a kakao. Nakonec na povrch nastrouháme kůru z omytého citronu. Připravené suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme váleček, zabalíme ho do potravinové folie a uložíme do chladničky. Těsto se musí odležet, proto jej zpracováváme nejdříve druhý den.
Tvarování a pečení sádlenek (cca 20 minut):
Těsto si rozdělíme na více dílů, abychom ho zpracovávali postupně a nezahřívalo se nám tak na pracovní desce. Jednotlivý díl těsta vytvarujeme do válečku, který si rozdělíme na malé dílky o váze asi 20 g, a ty ztvarujeme do malých kuliček. Do každé kuličky zapíchneme hranolek mandle, položíme na plech s pečicím papírem a pečeme na 165 °C (klasickým suchým teplem s vypnutým horkovzduchem), dokud nejsou na spodní straně upečené. Upečené sádlenky uchováváme v uzavřené krabičce naskládané do jedné vrstvy po dobu 2 týdnů.
Servírování:
Před servírováním vánoční cukroví posypeme moučkovým cukrem, do kterého jsme dali prázdné vanilkové lusky, které nám zbyly z přípravy jiného těsta.