Domácí bramborové rösti s chřestovým salátem a estragonovou espumou
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Rösti:
1000g
brambory varný typ B5g
sůl kamenná5g
škrob bramborový500g
olej na smaženíŠalotka karamelizovaná:
250g
šalotka banánová50g
olej olivový extra panenský50g
cukr krupice200g
víno bílé, suché1g
sůl mořskáChřestový salát:
800g
chřest zelený, čerstvý270g
šalotka karamelizovaná125g
salát římský120g
rajčata cherry50g
salát frisée bělenéDresink:
100g
šťáva ze šalotky150g
olej olivový extra panenskýEstragonová espuma:
80g
ocet estragonový50g
šalotka banánová120g
vodaredukce – svařit na 40 g
Pěna:
170g
žloutky čerstvé200g
máslo 82%40g
redukce40g
citronová šťáva7g
sůl kamennáPostup přípravy
Příprava těsta (cca 60 minut):
Oloupané brambory nastrouháme na krouhacím stroji nahrubo do vody (brambory nečernají). Nastrouhané brambory přecedíme do gastronádoby a ihned vymačkáme. Následně osolíme a promícháme. Brambory rozložíme do jedné vrstvy (1 cm vysoké) a pravidelného tvaru (po zavakuování můžeme sáček s bramborami ještě vyrovnat válečkem) do vakuovacího sáčku. Zavakuujeme a poté vaříme v konvektomatu (program vaření v páře, teplota 95 °C, čas 20 minut). Uvařené brambory v sáčku zchladíme v šokeru. Zchlazené brambory vybalíme ze sáčku, přeložíme na pracovní desku, nakrájíme na pravidelné tvary a ihned předsmažíme ve fritéze při teplotě 160 °C. Před servírováním opékáme na grilovací desce z obou stran dokřupava.
Příprava šalotky (cca 10 minut):
Na pánev nalijeme velmi malé množství olivového oleje, přidáme oloupanou, na lodičky nakrájenou šalotku a orestujeme ji "do sklovata". Pak na ni nasypeme cukr a vytvoříme z něj světlý karamel, vše zalijeme bílým vínem a ochutíme solí. Následně snížíme příkon a zredukujeme množství tekutiny tak, že na dně pánve zůstane jen trochu hustého sirupu, který lehce obaluje šalotku. Šalotka zůstane křupavá se skleněným vzhledem. Solíme dle chuti.
Příprava chřestu (cca 20 minut):
Čerstvý chřest uchopíme na obou koncích a ohneme. Chřest tak přirozeně praskne asi 2–3 cm od dřevnatého konce stonku. Pak ho oloupeme a uchováváme v chladničce přikrytý navlhčenou papírovou utěrkou. Jednotlivé porce na objednávku krátce povaříme "na skus" v zeleninovém vývaru (asi 3–4 minuty dle tloušťky chřestu).
Příprava salátu (cca 30 minut):
Spařený chřest nakrájíme na špalíky o velikosti cca 2 cm, hlavičky dáme stranou do jiné nádoby. Přidáme karamelizovanou šalotku, ochutíme solí, olivovým olejem a zlehka promícháme. Listy římského salátu natrháme na větší kusy.
Příprava emulze na salát (cca 5 minut):
Do misky nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šťávu ze šalotky a vymícháme pomocí metličky v emulzi.
Příprava redukce (cca 15 minut):
Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do kastrůlku dáme šalotku, vodu a ocet a svaříme na předepsaný objem.
Příprava espumy (cca 10 minut):
Do šlehací mísy dáme žloutky, redukci, citronovou šťávu, sůl a změklé máslo. Metlou (nebo v termomixu na šlehání) spojíme ingredience dohromady. Poté espumu přendáme do sifonové lahve, použijeme 1–2 bombičky NO2, podle hustoty pěny.