Domácí bramborové rösti s chřestovým salátem a estragonovou espumou

bramborové rösti s chřestem
Doba přípravy150 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Rösti:
1000g
brambory varný typ B
5g
sůl kamenná
5g
škrob bramborový
500g
olej na smažení
Šalotka karamelizovaná:
250g
šalotka banánová
50g
olej olivový extra panenský
50g
cukr krupice
200g
víno bílé, suché
1g
sůl mořská
Chřestový salát:
800g
chřest zelený, čerstvý
270g
šalotka karamelizovaná
125g
salát římský
120g
rajčata cherry
50g
salát frisée bělené
Dresink:
100g
šťáva ze šalotky
150g
olej olivový extra panenský
Estragonová espuma:
80g
ocet estragonový
50g
šalotka banánová
120g
voda
redukce – svařit na 40 g
Pěna:
170g
žloutky čerstvé
200g
máslo 82%
40g
redukce
40g
citronová šťáva
7g
sůl kamenná

Postup přípravy

Příprava těsta (cca 60 minut):
Oloupané brambory nastrouháme na krouhacím stroji nahrubo do vody (brambory nečernají). Nastrouhané brambory přecedíme do gastronádoby a ihned vymačkáme. Následně osolíme a promícháme. Brambory rozložíme do jedné vrstvy (1 cm vysoké) a pravidelného tvaru (po zavakuování můžeme sáček s bramborami ještě vyrovnat válečkem) do vakuovacího sáčku. Zavakuujeme a poté vaříme v konvektomatu (program vaření v páře, teplota 95 °C, čas 20 minut). Uvařené brambory v sáčku zchladíme v šokeru. Zchlazené brambory vybalíme ze sáčku, přeložíme na pracovní desku, nakrájíme na pravidelné tvary a ihned předsmažíme ve fritéze při teplotě 160 °C. Před servírováním opékáme na grilovací desce z obou stran dokřupava.
Příprava šalotky (cca 10 minut):
Na pánev nalijeme velmi malé množství olivového oleje, přidáme oloupanou, na lodičky nakrájenou šalotku a orestujeme ji "do sklovata". Pak na ni nasypeme cukr a vytvoříme z něj světlý karamel, vše zalijeme bílým vínem a ochutíme solí. Následně snížíme příkon a zredukujeme množství tekutiny tak, že na dně pánve zůstane jen trochu hustého sirupu, který lehce obaluje šalotku. Šalotka zůstane křupavá se skleněným vzhledem. Solíme dle chuti.
Příprava chřestu (cca 20 minut):
Čerstvý chřest uchopíme na obou koncích a ohneme. Chřest tak přirozeně praskne asi 2–3 cm od dřevnatého konce stonku. Pak ho oloupeme a uchováváme v chladničce přikrytý navlhčenou papírovou utěrkou. Jednotlivé porce na objednávku krátce povaříme "na skus" v zeleninovém vývaru (asi 3–4 minuty dle tloušťky chřestu).
Příprava salátu (cca 30 minut):
Spařený chřest nakrájíme na špalíky o velikosti cca 2 cm, hlavičky dáme stranou do jiné nádoby. Přidáme karamelizovanou šalotku, ochutíme solí, olivovým olejem a zlehka promícháme. Listy římského salátu natrháme na větší kusy.
Příprava emulze na salát (cca 5 minut):
Do misky nalijeme trochu olivového oleje, přidáme šťávu ze šalotky a vymícháme pomocí metličky v emulzi. 
Příprava redukce (cca 15 minut):
Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do kastrůlku dáme šalotku, vodu a ocet a svaříme na předepsaný objem.
Příprava espumy (cca 10 minut):
Do šlehací mísy dáme žloutky, redukci, citronovou šťávu, sůl a změklé máslo. Metlou (nebo v termomixu na šlehání) spojíme ingredience dohromady. Poté espumu přendáme do sifonové lahve, použijeme 1–2 bombičky NO2, podle hustoty pěny.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Vegan
Další recepty na bezmasé pokrmy

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je