Houbovo-bramborové ragú s bylinkovým kuskusem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Kuskus:
750g
Kuskus1200g
Vývar zeleninový, vlastní výroba40g
ARO Olej olivový extra panenský10g
Petržel kadeřaváZeleninový vývar:
100g
Petržel kořenová100g
Celer bulva0,5g
Metro Chef Pepř černý, celý0,5g
Nové koření, celé0,5g
Metro Chef Bobkový list10g
Sůl kamennáVoda na vývar
Ragú:
500g
Žampiony bílé200g
Metro Chef Cibule žlutá0,5g
Kmín mletý0,5g
Metro Chef Pepř černý, celý1000g
Brambory, varný typ A100g
Olej rostlinný10g
Majoránka čerstvá30g
Petržel listová20g
Sůl kamenná100g
Máslo 82%Postup přípravy
Příprava ragú (cca 45 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme dozlatova, přidáme očištěné a pokrájené na výseče žampiony, ochutíme solí, pepřem a mletým kmínem a krátce orestujeme. Žampiony si pustí šťávu, kterou lehce zahustíme vmícháním pevného másla. Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na klínky osolíme, pokapeme olejem a pečeme v konvektomatu na 180°C cca 15 minut. Doba pečení je závislá na velikosti klínků.
Příprava kuskusu (cca 90 minut):
Nejdříve si uvaříme zeleninový vývar. Očištěnou zeleninu nakrájíme menší kousky, a orestujeme na malém množství tuku, a zalijeme vodou. Přidáme koření a osolíme. Po zavaření vaříme táhnutím asi 1 hodinu. Vývar přecedíme, nejlépe přes plátýnko, abychom zachytili i ty nejmenší nečistoty. Kuskus dáme do vhodné nádoby, musíme počítat s jeden a půl nabytím (max. 1kg do gastronádoby). Dochucený, přecezený vývar přivedeme k varu, zalijeme kuskus, přidáme olivový olej, promícháme a necháme pod pokličkou cca 25 minut. Pak dvouzubou vidličkou kuskus promícháme tak, aby zůstal sypký. Přidáme drobně pokrájenou petrželovou nať.
Servírování:
Na nahřátý talíř do středu nasypeme ochucený kuskus, kolem něj aranžujeme pečené brambory, na kuskus servírujeme porci houbového ragú.