Hříbky na smetaně
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
200g
Anglická slanina bez kůže100g
Přepuštěné máslo1500g
MCh Hřib smrkový celý mražený300g
Cibulka lahůdková150g
Petržel listová20g
Sůl kamenná0,05g
Pepř černý, mletý40g
Brandy200g
Smetana 33%Příloha:
Karlovarský knedlík:
1000g
Žemle400g
Mléko 1,5%400g
Vejce80g
Mouka hrubá20g
Sůl kamenná50g
Petržel listová100g
Máslo 82%0,5g
Muškátový květ, mletýPostup přípravy
Příprava hlívy (cca 15 minut):
Očištěnou hlívu natrháme na výseče a usmažíme ji v přepuštěném másle než se všechna pára z hub odpaří. Poté hlívu zcedíme. Na pánev vložíme na kostičky nakrájenou slaninu, máslo a osmažíme, přidáme na najemno nakrájenou jarní cibulku. Poté zastříknem s brandy, necháme odpařit, přidáme osmaženou hlívu, sůl, pepř a pokrm zjemníme smetanou, Krátce povaříme. Přidáme na nudličky nakrájenou listovou petržel. Pokrm podáváme s napařenými karlovarskými knedlíky, které jsme tentokrát tvarovali do kuliček.
Příprava knedlíku (cca 40 minut):
Prosátou mouku smícháme s překrájenými lístky listové petržele. Měkkou žemli nakrájíme na kostičky o velikosti 1,5 cm. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do pěny, ochutíme solí a muškátovým květem. Z bílků vyšleháme pevný sníh, ručně smícháme se žloutky, poté přisypáváme směs mouky a petržele. Krouživými pohyby zápěstí smícháme vše dohromady. Vznikne nám lehká hmota, kterou lehce ručně smícháme s kostičkami žemle. Z hmoty tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme pozvolným varem asi 15 minut ve slané, vroucí vodě. Můžeme je vařit i na páře v konvektomatu, asi 15 minut. Rozkrojením knedlíku se přesvědčíme, zda je uvařený. Poté knedlíky podběrákem vyndáme z vody, potřeme je máslem a uchováme je v teplém prostředí k servírování.