Italské rizoto se smrži
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Rizoto:
700g
Rýže Carnaroli150g
Šalotka70g
Sůl kamenná150g
Olej olivový extra panenský500g
Kuřecí vývar, vlastní výroba250g
Víno bílé150g
Máslo 82%300g
Parmazán20g
Petržel listová, čerstváSmrže:
100g
Smrž čerstvý70g
Máslo 82%Postup přípravy
Příprava rizota (cca 25 minut):
Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na olivovém oleji dosklovata. Nasypeme na ni rýži a opět krátce orestujeme. Pak ji zalijeme bílým vínem a ponecháme krátce odpařit, přidáme připravený teplý vývar, ochutíme solí. Za očasného promíchání vaříme rýži na mírném teple asi 20 minut. Mezitím, než se nám uvaří rizoto si připravíme smrže.
Připrava hub (cca 15 minut):
Houby štětcem důkladně očistíme od nečistot, nakrájíme na kolečka a orestujeme na 70g másla. Část takto připravených smržů přidáme do rizota asi 10 minut před koncem tepelné úpravy. Rizoto dokončíme tím, že do něj vmícháme část najemno strouhaného parmazánu spolu s kostičkami vychlazeného másla. Tím se rizoto zjemní, a chutě se spojí. Konzistence rizota je hustě tekoucí, rýže není tvrdá, ale ani rozvařená, na povrchu šlemovitá.
Servírování:
Rizoto podáváme na nahřátém talíři. Porci rizota doplníme hoblinami parmazánu, zbylou částí smržů a snítkou listové petržele.
Komentář kuchaře:
Jako alternativu můžeme použít i mražené smrže. Ty nejprve necháme pozvolna rozmazit a dále postupujeme stejně jako u smržů čerstvých. Při použití sušených smržů je nejdříve namočíme do vlažného vývaru, poté nakrájíme, orestujeme a vložíme do rizota včetně vývaru.
Vývar musí být kvalitní. Je to klíčová položka pro vyrobení chutného rizota.
Vývar musí být kvalitní. Je to klíčová položka pro vyrobení chutného rizota.