Pečená marinovaná dýně s řepou se sýrem Chevres Doux
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1 000g
Červená řepa50g
Olej olivový extra panenský20g
Sůl mořská15g
Tymián čerstvý50g
Máslo 82%1g
Sůl mořská MaldonOdkrojky z řepy
50g
Smetana 33%30g
Med včelí, květový0,5g
Sůl mořská1 000g
Dýně máslová30g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl mořská15g
Tymián čerstvý300g
Sýr Chevres Doux20g
Pažitka čerstvá100g
Vlašské ořechy, jádra20g
Med včelí, květovýPostup přípravy
Příprava řepy (cca 1,5 hod):
Červenou řepu omyjeme, osušíme, položíme na připravený alobal, přidáme olivový olej a osolíme mořskou solí. Promícháme, přidáme snítky čerstvého tymiánu, kousek másla a důkladně do alobalu zabalíme, pevně uzavřeme. Zabalenou řepu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 1 hodinu. Po upečení musí být řepa měkká. Měkkou řepu oloupeme malým nožem. Část řepy nakrájíme na pravidelné kostky o velikosti 2 cm, které pokapeme olivovým olejem.
Příprava pyré (cca 5 min):
Odkrojené nepravidelné části rozmixujeme se smetanou do pyré (hladká konzistence). Pyré dochutíme solí a medem.
Příprava dýně (cca 40 min):
Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na pravidelné kostky o velikosti 2 cm. Následně kostky opečeme na lehce omaštěné pánvi ze všech stran dozlatova. Po opečení je přeložíme na pečicí plech, promícháme s olivovým olejem, solí, s nasekaným čerstvým tymiánem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C doměkka.
Příprava sýru (cca 5 min):
Sýr nakrájíme na kolečka o síle 1 cm a následně obalíme kraje jednotlivých koleček v nakrájené pažitce.
Příprava doplňku (cca 15 min):
Vlašské ořechy naložíme do teplého medu a použijeme je až při servírování.
Servírování:
Do kulatého tvořítka poskládáme kostky pečené dýně, na ně položíme kozí sýr obalený v pažitce, po straně aranžujeme kostky pečené řepy, zakápneme vše olivovým olejem a doplníme pyré z pečené řepy, spolu s vlaškými ořechy marinovanými v medu.
Komentář kuchaře:
Na přípravu tohoto pokrmu můžeme použít i dýni Hokkaido nebo muškátovou.
Pokrm je vhodné použít v teplé verzi, ale šlo by jej použít popřípadě i jako studený předkrm.
Pokrm je vhodné použít v teplé verzi, ale šlo by jej použít popřípadě i jako studený předkrm.