Pečené bramborové pyré s chřestem a bylinkovým olejem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Bramborové pyré:
1000g
brambory varný typ C (odrůda Sunita nebo Agria)250g
sůl hrubozrnná50g
máslo 82%150g
METRO Chef smetana 30%5g
sůl kamennáZelenina:
500g
chřest zelený, čerstvý300g
Fawa fazolky mražené50g
METRO Chef kopr čerstvý0,5g
sušené výhonky chilli0,5g
Shisso bylinky čerstvéBylinkový olej:
200g
kopr čerstvý200g
olej slunečnicovýPřidat do kaše:
50g
hrášek mražený50g
žampiony hnědé100g
máslo 82%Doplněk:
10g
jedlé květy sušenéPostup přípravy
Příprava bramborového pyré (cca 90 minut):
Brambory nařízneme na povrchu nožem a ve slupce dáme upéct na hrubozrnné soli v troubě rozehřáté na 180 °C (cca 90 minut). Poté je lžící vydlabeme ze slupky a za pomocí pasírovače je protlačíme přes síto, aby kaše byla hladká, spolu se změklým máslem. Podle potřeby dokončíme požadovanou konzistenci horkou smetanou smíchanou s mlékem.
Příprava oleje (cca 10 minut):
Do thermomixu nalijeme rostlinný olej, nastavíme teplotu 70 °C, vložíme do něj otrhané snítky čerstvého kopru (spařené v horké vodě a ihned zchlazené v ledové vodě) a rozmixujeme najemno. Poté pyré přefiltrujeme přes jemné plátýnko a pozvolna necháme prokapávat (neždímáme). Nádobu je dobré zabalit, abychom zamezili přístupu světla – změna barvy chlorofylu). Poté použijeme na servírování.
Příprava zeleniny (cca 150 minut):
Oloupaný chřest spaříme v zeleninovém vývaru na skus a ihned přeložíme do ledové vody. Fawa fazolky pozvolna rozmrazíme a každé zrnko vyloupneme ze slupky. Zeleninu při servírování prohřejeme na másle, ochutíme mořskou solí a poté ihned servírujeme.
Servírování:
Spařený chřest nakrájíme na špalíky o velikosti cca 2 cm, hlavičky dáme stranou do jiné nádoby. Přidáme karamelizovanou šalotku, ochutíme solí, olivovým olejem a zlehka promícháme. Listy římského salátu natrháme na větší kusy.