Tvarohovo-jablková žemlovka
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
500g
měkký tučný tvaroh100g
vaječný žloutek100g
cukr krupice50g
citron30g
rozinky30g
vanilinový cukr0,5g
kamenná sůl1000g
červená jablka1200g
housky či žemle900ml
mléko (1,5%)250g
cukr krupice200g
vejce200g
máslo (82%)50g
citron (na šťávu)30g
rozinky30g
vanilinový cukr1,5g
kamenná sůl1g
mletá skořice500g
červená jablka100g
máslo (na vymazání formy)100g
máslo (na pokapání jablečné náplně)50g
moučkový cukr50g
citron (na ochucení jablek)30g
cukr krupicePostup přípravy
Příprava tvarohové náplně:
1. Rozinky vložíme do cedníku, přelijeme je horkou vodou a necháme okapat.
2. V misce nebo kotlíku vymícháme dohladka měkký tvaroh s cukrem, vanilinovým cukrem, žloutky, citronovou kůrou a solí. Poté vmícháme spařené rozinky.
2. V misce nebo kotlíku vymícháme dohladka měkký tvaroh s cukrem, vanilinovým cukrem, žloutky, citronovou kůrou a solí. Poté vmícháme spařené rozinky.
Příprava jablečné náplně:
1. Rozinky vložíme do cedníku, přelijeme je horkou vodou a necháme okapat.
2. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, vložíme je do misky, ochutíme mletou skořicí, cukrem, vanilinovým cukrem, citronovou šťávou a opatrně krátce promícháme. Poté vmícháme spařené rozinky.
2. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky asi 3 mm silné, vložíme je do misky, ochutíme mletou skořicí, cukrem, vanilinovým cukrem, citronovou šťávou a opatrně krátce promícháme. Poté vmícháme spařené rozinky.
Příprava žemlovky:
1. V misce rozmícháme vejce s mlékem, a mírně ochutíme solí i cukrem.
2. Gastronádobu nebo pekáč vytřeme máslem. Žemli nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, postupně je vlhčíme ochuceným mlékem s vejci a klademe vedle sebe na dno pekáče.
3. Navrstvíme 2 vrstvy a rukou stlačíme, aby se při pečení dobře spojily.
4. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme po celé ploše tak, aby výška náplně byla všude stejná. Na tvarohovou náplň opět rozložíme 1 vrstvu zvlhčených plátků žemle.
5. Ochucená jablka také pravidelně rozprostřeme po celé ploše pekáče. Jablka pokapeme rozpuštěným máslem a na ně přeložíme poslední vrstvu navlhčené žemle.
6. Zbývající zálivku nalijeme na žemlovku a opět rukou stlačíme.
2. Gastronádobu nebo pekáč vytřeme máslem. Žemli nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, postupně je vlhčíme ochuceným mlékem s vejci a klademe vedle sebe na dno pekáče.
3. Navrstvíme 2 vrstvy a rukou stlačíme, aby se při pečení dobře spojily.
4. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme po celé ploše tak, aby výška náplně byla všude stejná. Na tvarohovou náplň opět rozložíme 1 vrstvu zvlhčených plátků žemle.
5. Ochucená jablka také pravidelně rozprostřeme po celé ploše pekáče. Jablka pokapeme rozpuštěným máslem a na ně přeložíme poslední vrstvu navlhčené žemle.
6. Zbývající zálivku nalijeme na žemlovku a opět rukou stlačíme.
Pečení žemlovky:
1. Pekáč s žemlovkou vložíme do předem ohřátého konvektomatu nebo trouby, pečeme na 165 °C cca 45 minut. Vrchní vrstva musí být upečená dokřupava a dozlatova.
2. Po upečení necháme žemlovku zchladnout, poté ji nakrájíme na pravidelné porce, které před servírováním rozpékáme.
2. Po upečení necháme žemlovku zchladnout, poté ji nakrájíme na pravidelné porce, které před servírováním rozpékáme.
Servírování:
1. Omytá jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na 2 mm tenké plátky, které ochutíme citronovou šťávou s cukrem.
2. Rozpečenou porci žemlovky přeložíme na střed teplého talíře, posypeme moučkovým cukrem a doplníme plátky ochucených jablek.
2. Rozpečenou porci žemlovky přeložíme na střed teplého talíře, posypeme moučkovým cukrem a doplníme plátky ochucených jablek.