Grilované kuřecí prso se zapečenými smetanovými brambory

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
1500g
kuřecí prsa chlazená100g
olej olivový extra panenský10g
sůl kamennáSmetanové brambory:
1500g
brambory varný typ B300g
smetana 33%15g
sůl kamennáDoplňky:
500g
směs trhaných salátů20g
výhonky hrášku20g
Shisso bylinky, červenéEmulze:
65g
olej olivový extra panenský40g
citron (na šťávu)1g
sůl kamenná10g
ARO cukr krupicePostup přípravy
Příprava smetanových brambor (cca 60 minut):
Oloupané, omyté brambory nakrájíme na tenké plátky o síle 2 mm. Do nádoby nalijeme smetanu, přivedeme ji k varu a smícháme ji s plátky brambor, které osolíme. Vše společně krátce povaříme. Takto ochucené brambory naskládáme do gastronádoby (všude musí být stejná vrstva) a přikryté pečeme na 165 °C po 35 minut. Poté brambory odkryjeme a dopékáme. Na povrchu jsou brambory krásně zlatavé, křupavé. Pečené brambory necháme vychladnout, nakrájíme na porce a při servírování je regenerujeme.
Příprava masa (cca 10 minut):
Před grilováním si necháme kuřecí prsa odležet na stole rozložené na gastronádobě, aby mělo správnou teplotu. Před servírováním je vložíme na dobře nahřátou pánev nebo gril tak, abychom je při otáčení položili na volné, nahřáté místo na grilu nebo pánvi.
Příprava emulze (cca 3 minuty):
V misce metličkou vymícháme olej, sůl, cukr a citronovou šťávu do konzistence emulze. Při servírování emulzí ochutíme salát.
Servírování:
Na teplý talíř na levou stranu přeložíme zregenerované zapečené brambory, na pravou stranu servírujeme teplý steak z kuřecího prsa. Pokrm doplníme trhanými lístky salátů, které ochutíme citronovou emulzí a výhonkem mladého hrášku.