Pečené husí prso se špenátovými lokšemi

Pečené husí prso se špenátovými lokšemi
Doba přípravy2 hod
NáročnostStřední
Počet porcí6

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
2kg
husí prsa s kostí
30g
kamenná sůl
1g
celý kmín
40g
hladká mouka
600g
kuřecí vývar
450g
brambora (varný typ B)
150g
hladká mouka
20g
kamenná sůl
50g
vejce
50g
čerstvý špenátový list
50g
škvařené sádlo
1kg
čerstvý listový španát
10g
kamenná sůl
80g
žlutá cibule
15g
čerstvý česnek
0,5g
mletý černý pepř

Postup přípravy

Přípava masa (cca 120 minut): 
1. Husí prsa osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně je podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě na 165 °C.
2. Během pečení prsa podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme.
3. Jakmile jsou prsa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na prsou zlatavá a křupavá.
4. Pečená prsa vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme do tmavě zlaté barvy, zalijeme studeným vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut.
5. Poté šťávu přecedíme a případně dochutíme solí.
Příprava špenátu (cca 5 minut):
1. Listový špenát přebereme a otrháme z listů řapíky.
2. Vložíme ho do velké misky nebo gastronádoby, zalijeme ho velkým množstvím studené vody a necháme asi 20 minut namočit.
3. Poté špenát vyjmeme z vody a zalijeme ho čistou vodou. Toto opakujeme, dokud nejsou listy absolutně čisté.
4. Pak necháme špenát okapat v cedníku. V kastrolu rozpustíme máslo, ochutíme ho solí, nastrouhaným česnekem a orestujeme na něm dosklovata na drobno nakrájenou cibuli.
5. Následně vložíme listy špenátu a jen zlehka je na másle prohřejeme.
Příprava lokší (cca 50 minut):
1. Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, rozdrobíme, přidáme vejce, sůl  a lehce zpracujeme v těsto.
2. Těsto rozdělíme na stejné díly cca o váze 100 g a vyválíme je pomocí válečku na pomoučněné pracovní desce na plát 2 mm vysoký.
3. Placky opékáme na malém množství sádla nebo nasucho dozlatova. Po upečení je potřeme sádlem.
4. Při servírování lokše naplníme špenátem a přeložíme.
Servírování:
Na teplý talíř k levé straně položíme naplněné, přeložené LOKŠE se špenátem, k pravé straně servírujeme porci pečeného husího prsa, které podlijeme šťávou.
TIP KUCHAŘE:
Při pečení husy je dobré ji nejdříve péci přiklopenou, odkrýváme ji, až když je měkká. Docílíme tak lepší šťavnatosti masa.
makro Akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na drůbeží maso

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je