Kuřecí prsa s chřestem a holandskou omáčkou

Kuřecí prsa s chřestem a holandskou omáčkou
Doba přípravy60 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
2,5kg
kuřecí prsa z celého kuřete
15g
sůl
1kg
čerstvý zelený chřest
500ml
zeleninový vývar
10g
sůl
300g
žloutek
100ml
zeleninový vývar
100g
máslo (82%)
50g
cintron na šťávu
2g
sůl
2,5kg
brambor (varný typ B)
100g
máslo (82%)
20g
sůl

Postup přípravy

Příprava masa:
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a poslední část křídla v kloubu odkrojíme. Poté prsa osolíme z obou stran, přeložíme do pekáče a vložíme do konvektomatu předehřátého na 200 °C.
2. Prsa necháme 10 minut zapéct, poté snížíme příkon na 170 °C a prsa dopečeme doměkka a dozlatova. V průběhu pečení je dle potřeby podléváme teplou vodou. Hotová prsa přeložíme do čisté gastronádoby a při výdeji udržujeme v konvektomatu nebo v holdomatu při teplotě 70 °C.
Příprava chřestu:
1. Čerstvý chřest uchopíme na obou koncích a ohneme – přirozeně praskne 2–3 cm od dřevnatého konce stonku.
2. Stonky oloupeme a uchováme v chladničce přikryté navlhčenou papírovou utěrkou. Jednotlivé porce na objednávku krátce povaříme v zeleninovém vývaru „na skus“, tedy zhruba 2–3 minuty dle síly chřestu.
Příprava holandské omáčky:
1. Do hrnce nalijeme 1 cm vody a přivedeme ji k varu. Ztlumíme příkon na minimum, na hrnec položíme nerez misku (nejlépe s rukojetí), která celý hrnec zakryje.
2. Do misky nad párou nalijeme vývar, přidáme žloutky a sůl a vyšleháme do pěny – na dně nesmí zůstat žádná tekutina. Poté misku odstavíme a vmícháme kostičky studeného másla.
3. Směs dosolíme a dokyselíme citronovou šťávou. Připravenou omáčku přikryjeme fólií a ponecháme ji v teple (cca 50 °c) do podávání.
Příprava brambor:
Omyté, oloupané a nakrájené brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka a poté je scedíme. Při podávání brambory omastíme máslem.
Podávání:
Na levou stranu nahřátého talíře servírujeme vařené brambory lehce přelité máslem, na pravou stranu vložíme teplý chřest, který přelijeme holandskou omáčkou. Za chřest umístíme pečené kuře. Jako přílohu můžeme použít také šťouchané brambory.
Poznámka:
Základní recept můžeme označit jako verzi pro kantýnu. Příprava pro restaurace se liší v pracnosti úpravy kuřecího prsa – zejména v očištění kosti křídla. Konec kosti obalíme alobalem, aby se nespálil. Ochucené prso nejprve opečeme dozlatova kůží dolů, poté ho otočíme a dopékáme krátce v konvektomatu na 170 °C asi 8 minut. Čas pečení závisí na velikosti prsa; prso musí být uvnitř šťavnaté.
makro Akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na drůbeží maso

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je