Kuřecí stehenní řízek s gratinovaným bramborem a rajčatovým salátem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
1500g
Kuřecí stehenní plátek15g
Sůl kamennáObalení:
200g
Mouka hladká250g
Vejce450g
Pakno strouhanka100g
Listová petržel150g
Metro chef parmegiano1000g
Olej na smaženíGratinovaný brambor:
1500g
Metro chef brambory, varný typ C500g
Metro chef Smetana 30%30g
Česnek10g
Tymián100g
Metro chef parmegiano15g
Sůl kamennáRajčatový salát:
800g
Rajčata čerstvá100g
Cibule červenná150g
Ocet kvasný100g
Voda50g
Cukr krystal10g
Sůl kamennáPostup přípravy
Příprava řízku (cca 20 minut):
Kuřecí stehenní plátek očistíme a naklepeme a dochutíme solí. Polovinu panko strouhanky vložíme do mixéru přidáme parmazán a listovou petržel, vše rozmixujheme a vznikné nám zelená strouhanka. Po té přidáme zbylou polovinu panko strouhanky a zamícháme. Nachystané dochucené řízky obalíme v mouce, vejci a bylinkové strouhance. Takto připravené řízky smažíme na pánvy v oleji rozehřátém na 170°C po dobu cca 8 minut.
Příprava salátu (cca 20 minut):
Rajčata omyjeme ve studené vodě a zbavíme černé části, nakrajíme na kostky a vložíme do misky. Cibuly nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k rajčatům. Zálevku připravíme tak že smícháme ocet, vodu, cukr a sůl. Důkladně promícháme aby se cukr a sůl rozpustil. Po té nalejeme zálivku do misky k rajčatům a zamícháme.
Příprava gratinovaných brambor (cca 100 minut):
Brambory oloupeme na nakrajíme na tenké kolečka. Do hrnce nalejeme smetanu přidáme sůl, tymián a nastrouhaný česnek. Vše zavaříme a přidáme nastrouhaný parmazaná a nakrájené brambory. Do plechu vložíme pečící papír a nalejeme směs z brambor a dochucené smetany. Vše důkladně vyrovnáme aby se brambory propekly všude stějně. Pečeme na 140°C po dobu 80 minut. Hotové brambory nechame přes noc v lednici uležet a pop téí můžeme vykrojit brambory pomocí tvořitka nebo vyříznout tvar pomocí nožem.