Pečená husa s knedlíky a červenou řepou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Husa:
3500g
Husa celá bez drobů20g
Sůl kamenná1g
Kmín celýŠťáva:
Výpek z husy
750g
Vývar drůbeží, vlastní výroba1g
Sůl kamenná40g
Mouka hladkáKnedlíky:
1000g
Mouka hrubá450g
Mléko 1,5%30g
Droždí čerstvé20g
Sůl kamenná50g
VejceŽemle:
70g
Máslo 82%120g
ŽemleDohotovení:
500g
Máslo 82% (na opékání knedlíků)500g
Vejce20g
Pažitka čerstvá2g
Sůl kamennáPečená řepa:
500g
Řepa červená50g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl kamenná0,5g
Hořčičné semínko30g
Ocet vinný, červenýPostup přípravy
Příprava masa (cca 120 minut):
Nejdříve zkontrolujeme, zda je husa dobře očištěná, omyjeme ji. Poté husu osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně ji podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu (troubě) na 165 °C cca 90 minut. Během pečení husu podléváme vodou a přeléváme výpekem. Přebytečné sádlo odebíráme. Jakmile je husa měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže na huse zlatavá a křupavá. Pečenou husu vyjmeme do čisté gastronádoby. Husu porcujeme a částečně vykošťujeme po vychladnutí. Na porci vždy dáváme 2 řezy z prsou a stehno. Při servírování maso rozpékáme pod grilem dokřupava a do prohřátí masa.
Příprava kynutého houskového knedlíku (90 minut), příprava kvásku (cca 10 minut):
Z mouky, droždí, vlažného mléka a špetky cukru vymícháme kvásek. Ten ponecháme na mírném teple vykynout.
Příprava těsta (cca 45 minut):
Hrubou mouku smícháme spolu se solí, vytvoříme uprostřed důlek a do něj přidáme vejce, kvásek a postupně začneme přilévat vlažné mléko. Zapracujeme všechnu tekutinu a vypracujeme tak vláčné těsto, do kterého přidáme nakrájené a opečené kostičky žemle. Těsto necháme vykynout. Pak je naporcujeme na cca 0,5kg bochánky a znovu je necháme vykynout přikryté pod utěrkou, aby těsto neoschlo. Poté, co bochánky nakynou, z nich vyválíme knedlíky.
Vaření knedlíků (cca 35 minut):
Knedlíky klademe na děrovanou gastro nádobu (lehce maštěnou) a necháme vykynout v konvektomatu, na program vaření v páře při 37 °C cca 10 minut. Poté přepneme na 99 °C a vaříme knedlíky v páře cca 22 minut. Po uvaření knedlíky pomastíme máslem či sádlem, aby neoschly, a necháme vychladnout. Knedlíky vařené v páře nemusíme na rozdíl od knedlíků vařených ve vodě propichovat.
Příprava pokrmu (cca 10 minut):
Vyklepnuté vejce v misce pečlivě rozmícháme na vaječnou melanž. Vychladlé knedlíky opečeme v pánvi na 3/4 másla z obou stran dokřupava, poté každý plátek překrojíme na 6 dílů. Na pánvi připravíme ze zbylého másla a vajec a soli řídká míchaná vejce, která lehce smícháme s opečenými vejci. Při servírování je doplníme čerstvě nakrájenou pažitkou.
Příprava řepy (cca 65 minut):
Oloupanou řepu, promícháme s kořením a olivovým olejem. Přikryté alobalem pečeme v troubě na 180 °C úplně doměkka. Poté ji nakrájíme na výseče, vložíme do misky a ochutíme vinným octem.
Servírování:
Na levou stranu talíře servírujeme teplé opečené knedlíky s vejci doplněné nakrájenou pažitkou, na pravou stranu přeložíme rozpečené husí stehno a řezy z prsou. Na střed aranžujeme ochucené výseče pečené červené řepy.