Pečené kuřecí stehno na česneku a tymiánu s pečenou zeleninou a listovým špenátem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1800g
Kuřecí stehno s kůží150g
Olej řepkový20g
Sůl kamenná300g
Slanina bez kůže250g
Cibule žlutá150g
Olej řepkový500g
Kuřecí vývar vlastní výroba100g
sezamová pasta Tahini700g
Mrkev500g
Celer bulvový500g
Petržel kořenová450g
Cibule červená10g
Sůl kamenná100g
Máslo 82%150g
Špenátové listy, čerstvé400g
zeleninový vývar, vlastní výrobaŠťáva:g
olej olivový extra panenský50g
Česnek čerstvý100g
Sůl kamenná2g
Tymián čerstvý100g
Máslo 82%Doplněk:
10g
Petržel listováPostup přípravy
Příprava masa (cca 60 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky, orestujeme dozlatova na roztavené slanině (nakrájeném nadrobno) a přeložíme do připravené pečicí nádoby. Na té samé pánvi si předehřejeme olej, osolíme kuřecí stehna a lehce je na rozpáleném oleji opečeme dozlatova. Poté je přendáme na již připravenou opečenou cibulku v pečicí nádobě. Použitou pánev s olejem a výpekem zastříkneme kuřecím vývarem (příp. vodou), výpek z pánve odvaříme a podlijeme jím kuře tak, aby v něm byla restovaná cibulka celá ponořena. Následně vložíme pečicí nádobu do předehřáté trouby a zvolna pečeme při teplotě max. 150 °C doměkka (cca 45 min.). Upečené kuře vyndáme z trouby a do zlatavé cibulové šťávy přidáme lisovaný česnek a čerstvý tymián s petrželkou, šťávu zjemníme a zahustíme trochou másla. Následně celé přiložíme k pečené zelenině a servírujeme.
Příprava zeleniny (cca 45 minut):
Během pečení si nakrájíme očištěnou a oloupanou kořenovou zeleninu na kostky o velikosti cca 2 cm, a červenou cibuli na kostičky. Na rozehřáté pánvi spolu s olejem každý druh zeleniny opečeme dozlatova. Poté ji přendáme na pečicí plech a dopečeme v troubě s kuřetem na skus (cca 8 min.). Až nyní zeleninu osolíme, přidáme trochu másla a lehce promícháme. K hotové zelenině přidáme opraný listový špenát (špenát nevaříme), lehce promícháme se zeleninou a ihned překládáme na předehřátý talíř.
Servírování:
Na střed teplého talíře servírujeme směs ochucené zeleniny s listy špenátu a šťávou, na ni přeložíme porci kuřecího stehna.