Pečený krocan s kaštanovou nádivkou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
4kg
chlazený krocan300g
slanina bez kůže200g
máslo (82%)40g
kamenná sůl500g
žemlí300g
vařené jedlé kaštany200ml
mléko 1,5%150g
anglická slanina150g
máslo (82%)150g
vejce120g
žlutá cibule15g
listová petržel10g
kamenná sůl0,1g
muškátový oříšek450g
sterilované brusinkyPostup přípravy
Příprava masa:
1. Krocana důkladně očistíme a případně odstraníme zbytky peří. Poté ho omyjeme, osušíme a masité části, prsa a stehna, protkneme klínky slaniny.
2. Na povrchu i v dutině břišní ho osolíme. Aby měl po upečení pěkný tvar, svážeme mu běhy potravinářským provázkem. Poté ho páteří dolů přeložíme na pekáč, vložíme do předehřáté trouby (nebo konvektomatu) a s pomocí vnitřní sondy pečeme na 160 °C doměkka.
3. Během pečení krocana přeléváme výpekem a podléváme teplou vodou. Výpek uchováme pro servírování.
2. Na povrchu i v dutině břišní ho osolíme. Aby měl po upečení pěkný tvar, svážeme mu běhy potravinářským provázkem. Poté ho páteří dolů přeložíme na pekáč, vložíme do předehřáté trouby (nebo konvektomatu) a s pomocí vnitřní sondy pečeme na 160 °C doměkka.
3. Během pečení krocana přeléváme výpekem a podléváme teplou vodou. Výpek uchováme pro servírování.
Příprava nádivky:
1. Žloutky oddělíme od bílků. Žemli natrháme na větší kusy, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Otrhané lístky petržele překrájíme a přidáme k žemli.
2. Vařené kaštany upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestuje dosklovata společně s nakrájenou slaninou.
3. Žloutky vyšleháme do pěny společně s máslem a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
4. Vyšlehané žloutky, pečené kaštany a orestovanou slaninu smícháme s žemlí. Nakonec přidáme z bílků vyšlehaný pevný sníh a opatrně směs smícháme.
5. Připravenou nádivku pečeme v pekáči, který vyložíme pečicím papírem. Pečeme na 165 °C do zlaté barvy. Nádivka musí být propečená, na povrchu je křupavá.
2. Vařené kaštany upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a orestuje dosklovata společně s nakrájenou slaninou.
3. Žloutky vyšleháme do pěny společně s máslem a ochutíme muškátovým oříškem a solí.
4. Vyšlehané žloutky, pečené kaštany a orestovanou slaninu smícháme s žemlí. Nakonec přidáme z bílků vyšlehaný pevný sníh a opatrně směs smícháme.
5. Připravenou nádivku pečeme v pekáči, který vyložíme pečicím papírem. Pečeme na 165 °C do zlaté barvy. Nádivka musí být propečená, na povrchu je křupavá.
Servírování:
Celého pečeného krocana připravujeme při větších akcích, kde jej krájíme na porce přímo hostům. Jako doplněk můžeme podávat nakládané brusinky spolu s přírodním výpekem.
