Československý hamburger

Československý hamburger
Doba přípravy45 minut + 1 hod. 45 min. výroba housek
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
250g
hladká mouka
250g
polohrubá mouka
17g
čerstvé droždí
35g
cukr krupice
250ml
mléko
14g
sůl
3ks
vejce
dle chuti sezamová semínka na posypání
65g
rozpuštěné máslo
600g
hovězí krk
150g
gazdovská slanina
sůl, pepř
10
plátků uzený sýr
sádlo na opékání
1-2ks
cibule
1
lžíce másla
1
lžíce med
50ml
černé pivo
1/3
hlávky čerstvé bílé zelí
2-3
lžíce majonéza
1
lžíce hrubozrnná hořčice
1
lžíce med
1
lžíce jablečný ocet
dle chuti sezamová semínka na posypání
sůl

Postup přípravy

Housky na burger:
1. Do misky rozdrobím droždí, přisypu cukr, přileju 100 ml mléka v pokojové teplotě, 1 lžíci hladké mouky a vše jemně promíchám. Nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 10–15 minut.
2. Připravím si větší mísu nebo rovnou mísu z robota, ve které smíchám obě mouky, sůl, změklé máslo, 2 vejce, zbytek mléka a kvásek, který nabyl na objemu. Nechám v robotu vypracovat hladké těsto, které pak přikryji potravinovou fólií a nechám kynout na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Zabere mi to přibližně 45 minut až hodinu.
3. Pomoučním si vál a s vykynutým těstem pracuji velice opatrně. Čím více se jej dotýkám a překládám, tím víc ztratí ze své nadýchanosti. Proto si těsto rozdělím na stejné díly o váze cca 120 g a z každého vypracuji bochánek, který položím na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky od sebe dávám dostatečně daleko, aby se nedotýkaly a nespojily se při pečení.
4. Když je plech plný, přikryju ho čistou kuchyňskou bavlněnou utěrkou a nechám kynout ještě 15 minut.
5. Rozšlehám si ve skleničce jedno vajíčko a pomocí pírka na potírání důkladně potřu každý bochánek. Pak zasypu sezamovými semínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 13–15 minut.
6. Po upečení nechám housky vychladnout. Před plněním je podélně rozříznu a ještě je na grilu z vnitřní strany opeču.
Maso na burger:
1. V masovém mlýnku namelu hovězí maso společně s tučnou slaninou. Směs osolím a opepřím.
2. Připravím si tác vyložený pečicím papírem, na kterém pomocí kruhového tvořítka vytvaruji masová kolečka, cca 1 cm vysoká.
3. Na grilu nebo na grilovací pánvi peču na trošce rozpuštěného sádla každý kousek 2–3 minuty z každé strany (během opékání jedné strany maso neotáčím!). Když začnu opékat maso z druhé strany, položím na něj plátek uzeného sýra a nechám péct dohromady. Uzený sýr dá masu skvělou chuť a v hamburgeru by neměl chybět.
Zkaramelizovaná cibulka :
1. Očištěnou a na plátky nakrájenou cibuli opeču na rozpuštěném másle.
2. Když má zlatavou barvu, přidám med a nechám zkaramelizovat.
3. Zaliju černým pivem, které nechám vařením odpařit. Odstavím na servírování.
Zelný salát:
1. Do větší mísy nakrájím nebo nastrouhám zelí na tenké proužky a osolím. Sůl nechám chvíli působit, přibližně 15 minut.
2. Postupně přidám ostatní ingredience a vše promíchám. Dochutím.
Hamburger:
1. Před podáváním housku podélně rozříznu a opeču na grilu nebo grilovací pánvi z vnitřní strany.
2. Připravím si všechny komponenty z receptu a poskládám hamburger. Začnu se salátem, na něj dám grilované maso se zapečeným sýrem, pokračuji zkaramelizovanou cibulkou a nakonec přikryju vrchním dílem housky se sezamem. Aby hamburger držel pohromadě, použiji špejli
Made by Kristina

made by kristína

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je