Československý hamburger
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
250g
hladká mouka250g
polohrubá mouka17g
čerstvé droždí35g
cukr krupice250ml
mléko14g
sůl3ks
vejcedle chuti sezamová semínka na posypání
65g
rozpuštěné máslo600g
hovězí krk150g
gazdovská slaninasůl, pepř
10
plátků uzený sýrsádlo na opékání
1-2ks
cibule1
lžíce másla1
lžíce med50ml
černé pivo1/3
hlávky čerstvé bílé zelí2-3
lžíce majonéza1
lžíce hrubozrnná hořčice1
lžíce med1
lžíce jablečný ocetdle chuti sezamová semínka na posypání
sůl
Postup přípravy
Housky na burger:
1. Do misky rozdrobím droždí, přisypu cukr, přileju 100 ml mléka v pokojové teplotě, 1 lžíci hladké mouky a vše jemně promíchám. Nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 10–15 minut.
2. Připravím si větší mísu nebo rovnou mísu z robota, ve které smíchám obě mouky, sůl, změklé máslo, 2 vejce, zbytek mléka a kvásek, který nabyl na objemu. Nechám v robotu vypracovat hladké těsto, které pak přikryji potravinovou fólií a nechám kynout na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Zabere mi to přibližně 45 minut až hodinu.
3. Pomoučním si vál a s vykynutým těstem pracuji velice opatrně. Čím více se jej dotýkám a překládám, tím víc ztratí ze své nadýchanosti. Proto si těsto rozdělím na stejné díly o váze cca 120 g a z každého vypracuji bochánek, který položím na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky od sebe dávám dostatečně daleko, aby se nedotýkaly a nespojily se při pečení.
4. Když je plech plný, přikryju ho čistou kuchyňskou bavlněnou utěrkou a nechám kynout ještě 15 minut.
5. Rozšlehám si ve skleničce jedno vajíčko a pomocí pírka na potírání důkladně potřu každý bochánek. Pak zasypu sezamovými semínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 13–15 minut.
6. Po upečení nechám housky vychladnout. Před plněním je podélně rozříznu a ještě je na grilu z vnitřní strany opeču.
2. Připravím si větší mísu nebo rovnou mísu z robota, ve které smíchám obě mouky, sůl, změklé máslo, 2 vejce, zbytek mléka a kvásek, který nabyl na objemu. Nechám v robotu vypracovat hladké těsto, které pak přikryji potravinovou fólií a nechám kynout na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Zabere mi to přibližně 45 minut až hodinu.
3. Pomoučním si vál a s vykynutým těstem pracuji velice opatrně. Čím více se jej dotýkám a překládám, tím víc ztratí ze své nadýchanosti. Proto si těsto rozdělím na stejné díly o váze cca 120 g a z každého vypracuji bochánek, který položím na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky od sebe dávám dostatečně daleko, aby se nedotýkaly a nespojily se při pečení.
4. Když je plech plný, přikryju ho čistou kuchyňskou bavlněnou utěrkou a nechám kynout ještě 15 minut.
5. Rozšlehám si ve skleničce jedno vajíčko a pomocí pírka na potírání důkladně potřu každý bochánek. Pak zasypu sezamovými semínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 13–15 minut.
6. Po upečení nechám housky vychladnout. Před plněním je podélně rozříznu a ještě je na grilu z vnitřní strany opeču.
Maso na burger:
1. V masovém mlýnku namelu hovězí maso společně s tučnou slaninou. Směs osolím a opepřím.
2. Připravím si tác vyložený pečicím papírem, na kterém pomocí kruhového tvořítka vytvaruji masová kolečka, cca 1 cm vysoká.
3. Na grilu nebo na grilovací pánvi peču na trošce rozpuštěného sádla každý kousek 2–3 minuty z každé strany (během opékání jedné strany maso neotáčím!). Když začnu opékat maso z druhé strany, položím na něj plátek uzeného sýra a nechám péct dohromady. Uzený sýr dá masu skvělou chuť a v hamburgeru by neměl chybět.
2. Připravím si tác vyložený pečicím papírem, na kterém pomocí kruhového tvořítka vytvaruji masová kolečka, cca 1 cm vysoká.
3. Na grilu nebo na grilovací pánvi peču na trošce rozpuštěného sádla každý kousek 2–3 minuty z každé strany (během opékání jedné strany maso neotáčím!). Když začnu opékat maso z druhé strany, položím na něj plátek uzeného sýra a nechám péct dohromady. Uzený sýr dá masu skvělou chuť a v hamburgeru by neměl chybět.
Zkaramelizovaná cibulka :
1. Očištěnou a na plátky nakrájenou cibuli opeču na rozpuštěném másle.
2. Když má zlatavou barvu, přidám med a nechám zkaramelizovat.
3. Zaliju černým pivem, které nechám vařením odpařit. Odstavím na servírování.
2. Když má zlatavou barvu, přidám med a nechám zkaramelizovat.
3. Zaliju černým pivem, které nechám vařením odpařit. Odstavím na servírování.
Zelný salát:
1. Do větší mísy nakrájím nebo nastrouhám zelí na tenké proužky a osolím. Sůl nechám chvíli působit, přibližně 15 minut.
2. Postupně přidám ostatní ingredience a vše promíchám. Dochutím.
2. Postupně přidám ostatní ingredience a vše promíchám. Dochutím.
Hamburger:
1. Před podáváním housku podélně rozříznu a opeču na grilu nebo grilovací pánvi z vnitřní strany.
2. Připravím si všechny komponenty z receptu a poskládám hamburger. Začnu se salátem, na něj dám grilované maso se zapečeným sýrem, pokračuji zkaramelizovanou cibulkou a nakonec přikryju vrchním dílem housky se sezamem. Aby hamburger držel pohromadě, použiji špejli
2. Připravím si všechny komponenty z receptu a poskládám hamburger. Začnu se salátem, na něj dám grilované maso se zapečeným sýrem, pokračuji zkaramelizovanou cibulkou a nakonec přikryju vrchním dílem housky se sezamem. Aby hamburger držel pohromadě, použiji špejli