Grilovaná hovězí roštěná s kostí DRY AGE
S omáčkou z červeného vína a šalotky, syrečkovou kroketou, křenovou espumou a ředkvičkovým salátem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
5000g
Hovězí roštěná s kostí DRY AGE200g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl maldon0,5g
Pepř černý, celýŠalotka:
250g
Šalotka banánová50g
Olej olivový extra panenský50g
Rioba Cukr třtinový, světlý200g
Víno bílé, suché1g
Sůl mořskáOmáčka:
g
Sirup ze šalotky300g
Víno červené, suché50g
Kuřecí demi glace, vlastní výroba10g
Tymián čerstvý0,1g
Pepř černý, celýTvarůžkové krokety:
750g
Brambory varný typ B750g
Olomoucké tvarůžky20g
Sůl kamenná350g
Dětská krupička50g
Máslo 82%100g
Vejce Obalování:
80g
Mouka hladká100g
Vejce 80g
Mléko polotučné200g
Strouhanka400g
Olej na smaženíEspuma křenová:
125g
Šalotka60g
Krupička dětská60g
Máslo 82%7g
Sůl kamenná300g
Mléko 1,5%400g
Křen čerstvýSalát:
500g
Ředkvičky s lístky100g
Olej olivový extra panenský20g
Ocet balzamico, bílý50g
Cukr krupice1g
Sůl kamenná15g
PažitkaPostup přípravy
Příprava masa (cca 20 minut):
Maso zlehka potřeme olejem a přeložíme na dobře nahřátý gril. Opékáme z každé strany tak, aby stupeň propečenosti byl medium rare. Poté steak ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a necháme cca 5 minut odležet při teplotě cca 60°C. Poté servírujeme.
Příprava šalotky (cca 10 minut):
Na pánev nalijeme velmi malé množství olivového oleje, přidáme oloupanou, na lodičky nakrájenou šalotku a orestujeme ji "do sklovata". Pak na ni nasypeme cukr a vytvoříme z něj světlý karamel, vše zalijeme bílým vínem a ochutíme solí. Následně snížíme příkon a zredukujeme tak množství tekutiny tak, že na dně pánve zůstane jen trochu hustého sirupu, který lehce obaluje šalotku. Šalotka zůstane křupavá se skleněným vzhledem. Šalotku vyjmeme a sirup dále použijeme na přípravu omáčky.
Příprava omáčky (cca 10 minut):
K sirupu ze šalotky přidáme červené víno a kuřecí demi glace. Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku, snítky tymiánu a převaříme.
Příprava kroket (cca 45 minut):
Den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a ponecháme vychladnout. Druhý den je nastrouháme, přidáme dětskou krupičku, na malé kostičky nakrájené tvarůžky ( strouhané se slepují dohromady) a jen prsty prohněteme v těsto, pak přidáme vejce a osolíme. Těsto znovu lehce prohněteme a rozdělíme na stenoměrné díly, které následně vyválíme do tzv. hada o průměru 1,5 cm. Ten nakrájíme na rovnoměrné 7cm dlouhé válečky. Vzniklé šišky obalíme v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec je obalíme v prosáté strouhance. Připravené krokety smažíme v oleji při 170°C dozlatova přibližně 6-7 minut.
Příprava espumy (cca 60 minut):
V themomixu rozmixujeme šalotku, přidáme máslo, orestujeme, přidáme krupičku, sůl, mléko a provaříme. Rozmixujeme a poté přidáme nastrouhaný křen, rozmixujeme v thermomixu (stpeň 7, čas 3 minuty) doupravíme případně konzistenci na palačinkovou texturu, přecedíme do sifon lahví o obsahu 1 litr. Naplníme 2 bombičami, protřepeme a necháme hodinu až 5 stát v sous vide lázni na 56°C.
Příprava salátu (cca 15 minut):
Ředkvičky očistíme včetně natě. Lístky dáme stranou a přebereme - použijeme jako součást salátu. Ředkvičky nakrájíme na velmi tenká kolečka, zalijeme je studenou vodou s ledem a necháme louhovat. Z oleje, octa, cukru a soli vymícháme emulzi, kterou ochutíme jak odkapaná kolečka ředkviček, tak i lístky. Nakonec přidáme do salátu najemno nakrájenou pažitku.
Servírování:
Na levou stranu teplého talíře servírujeme porci smažených kroket ředkvičkový salát a křenovou espumu. Na pravou stranu přeložíme grilovaný steak. Pokrm doplníme vinnou omáčkou.