Grilovaná hovězí roštěná s kostí DRY AGE

S omáčkou z červeného vína a šalotky, syrečkovou kroketou, křenovou espumou a ředkvičkovým salátem

Doba přípravy160 min
NáročnostTěžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
5000g
Hovězí roštěná s kostí DRY AGE
200g
Olej olivový extra panenský
10g
Sůl maldon
0,5g
Pepř černý, celý
Šalotka:
250g
Šalotka banánová
50g
Olej olivový extra panenský
50g
Rioba Cukr třtinový, světlý
200g
Víno bílé, suché
1g
Sůl mořská
Omáčka:
g
Sirup ze šalotky
300g
Víno červené, suché
50g
Kuřecí demi glace, vlastní výroba
10g
Tymián čerstvý
0,1g
Pepř černý, celý
Tvarůžkové krokety:
750g
Brambory varný typ B
750g
Olomoucké tvarůžky
20g
Sůl kamenná
350g
Dětská krupička
50g
Máslo 82%
100g
Vejce 
Obalování:
80g
Mouka hladká
100g
Vejce 
80g
Mléko polotučné
200g
Strouhanka
400g
Olej na smažení
Espuma křenová:
125g
Šalotka
60g
Krupička dětská
60g
Máslo 82%
7g
Sůl kamenná
300g
Mléko 1,5%
400g
Křen čerstvý
Salát:
500g
Ředkvičky s lístky
100g
Olej olivový extra panenský
20g
Ocet balzamico, bílý
50g
Cukr krupice
1g
Sůl kamenná
15g
Pažitka

Postup přípravy

Příprava masa (cca 20 minut):
Maso zlehka potřeme olejem a přeložíme na dobře nahřátý gril. Opékáme z každé strany tak, aby stupeň propečenosti byl medium rare. Poté steak ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a necháme cca 5 minut odležet při teplotě cca 60°C. Poté servírujeme.
Příprava šalotky (cca 10 minut):
Na pánev nalijeme velmi malé množství olivového oleje, přidáme oloupanou, na lodičky nakrájenou šalotku a orestujeme ji "do sklovata". Pak na ni nasypeme cukr a vytvoříme z něj světlý karamel, vše zalijeme bílým vínem a ochutíme solí. Následně snížíme příkon a zredukujeme tak množství tekutiny tak, že na dně pánve zůstane jen trochu hustého sirupu, který lehce obaluje šalotku. Šalotka zůstane křupavá se skleněným vzhledem. Šalotku vyjmeme a sirup dále použijeme na přípravu omáčky.
Příprava omáčky (cca 10 minut):
K sirupu ze šalotky přidáme červené víno a kuřecí demi glace. Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku, snítky tymiánu a převaříme.
Příprava kroket (cca 45 minut):
Den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a ponecháme vychladnout. Druhý den je nastrouháme, přidáme dětskou krupičku,  na malé kostičky nakrájené tvarůžky ( strouhané se slepují dohromady) a jen prsty prohněteme v těsto, pak přidáme vejce a osolíme. Těsto znovu lehce prohněteme a rozdělíme na stenoměrné díly, které následně vyválíme do tzv. hada o průměru 1,5 cm. Ten nakrájíme na rovnoměrné 7cm dlouhé válečky. Vzniklé šišky obalíme v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec je obalíme v prosáté strouhance. Připravené krokety smažíme v oleji při 170°C dozlatova přibližně 6-7 minut.
Příprava espumy (cca 60 minut):
V themomixu rozmixujeme šalotku, přidáme máslo, orestujeme, přidáme krupičku, sůl, mléko a provaříme. Rozmixujeme a poté přidáme nastrouhaný křen, rozmixujeme v thermomixu (stpeň 7, čas 3 minuty) doupravíme případně konzistenci na palačinkovou texturu, přecedíme do sifon lahví o obsahu 1 litr. Naplníme 2 bombičami, protřepeme a necháme hodinu až 5 stát v sous vide lázni na 56°C.
Příprava salátu (cca 15 minut):
Ředkvičky očistíme včetně natě. Lístky dáme stranou a přebereme - použijeme jako součást salátu. Ředkvičky nakrájíme na velmi tenká kolečka, zalijeme je studenou vodou s ledem a necháme louhovat. Z oleje, octa, cukru a soli vymícháme emulzi, kterou ochutíme jak odkapaná kolečka ředkviček, tak i lístky. Nakonec přidáme do salátu najemno nakrájenou pažitku.
Servírování:
Na levou stranu teplého talíře servírujeme porci smažených kroket  ředkvičkový salát a křenovou espumu. Na pravou stranu přeložíme grilovaný steak. Pokrm doplníme vinnou omáčkou.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je