Grilovaný steak Porter house DRY AGE

Bylinková pohanka, grilovaná zelenina, česneková espuma, marinovaná červená cibule

Doba přípravy90 min
NáročnostTěžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Maso:
5000g
Hovězí Porter house steak DRY AGE
200g
Olej olivový extra panenský
10g
Sůl maldon
0,5g
Pepř černý, celý
Pohanka:250g
500g
Vývar zeleninový, vlastní výroba
10g
Sůl kamenná
15g
Pažitka
30g
Olej olivový extra panenský
Marinovaná cibule:
700g
Cibule červená
Nálev:
150g
Voda
150g
Víno červené, suché
150g
Ocet červený
150g
Cukr krupice
15g
Skořice celá
0,5g
Bobkový list
15g
Tymián čerstvý
Grilovaná zelenina:
500g
Petržel kořen
600g
Mrkev
150g
Olej rostlinný
500
Zelí špičaté, bílé
20g
Sůl kamenná
Česneková pěna:
300g
Česnek český
30g
Olej olivový extra panenský
50g
Cukr třtinový, tmavý
1g
Sůl mořská
50g
Máslo 82%

Postup přípravy

Příprava masa (cca 20 minut):
Maso zlehka potřeme olejem a přeložíme na dobře nahřátý gril. Opékáme z každé strany tak, aby stupeň propečenosti byl medium rare. Poté steak ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a necháme cca 5 minut odležet při teplotě cca 60°C. Poté servírujeme.
Příprava cibule (cca 48 hodin):
Vodu, víno, cukr a červený ocet svaříme společně s kořením na 50% objemu. Oloupanou, na tenká kolečka nakrájenou červenou cibuli vložíme do teplého nálevu a necháme vychladnout a marinovat nejméně 24 hodin. Poté cibuli přecedíme.
Příprava pohanky (cca 20 minut):
Pohanku propláchneme a vaříme v zeleninovém vývaru na skus. Poté přecedíme a promícháme s olivovým olejem a najemno nakrájenou pažitkou.
Příprava zeleniny (cca 20 minut):
Oloupanou kořenovou zeleninu spaříme ve vroucí osolené vodě na tzv. skus. Zeleninu přeložíme do studené vody s ledem. Zchlazenou zeleninu dobře osušíme pomocí kuchyňské papírové utěrky a poté opékáme na pánvi s malým množstvím oleje. /nebo grilu/ dozlatova. Nakonec ochutíme solí. Špičaté zelí nakrájíme i s košťálem na výseče, které grilujeme na grilovacím tálu nebo pánvi dozlatova. ( teplota cca 140°C) Následně zelí ochutíme solí a potřeme rozpuštěným máslem. Nakonec vykrojíme košťál a servírujeme.
Příprava česnekové pěny (cca 20 minut):
Oloupaný česnek pokrájíme a orestujeme na olivovém oleji společně s máslem do nazlátlé barvy společně s cukrem. Zkaramelizovaný česnek rozmixujeme tyčovým mixérem do pěny a dle potřeby dochutíme solí.
Příprava salátu (cca 15 minut):
Ředkvičky očistíme včetně natě. Lístky dáme stranou a přebereme - použijeme jako součást salátu. Ředkvičky nakrájíme na velmi tenká kolečka, zalijeme je studenou vodou s ledem a necháme louhovat. Z oleje, octa, cukru a soli vymícháme emulzi, kterou ochutíme jak odkapaná kolečka ředkviček, tak i lístky. Nakonec přidáme do salátu najemno nakrájenou pažitku.
Servírování:
Na levou část dobře nahřátého talíře aranžujeme grilovanou, ochucenou zeleninu s bylinkovou pohankou a česnekovou pěnu. Na pravou stranu talíře poté přeložíme steak.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je