Grilovaný steak Porter house DRY AGE
Bylinková pohanka, grilovaná zelenina, česneková espuma, marinovaná červená cibule
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
5000g
Hovězí Porter house steak DRY AGE200g
Olej olivový extra panenský10g
Sůl maldon0,5g
Pepř černý, celýPohanka:250g
500g
Vývar zeleninový, vlastní výroba10g
Sůl kamenná15g
Pažitka30g
Olej olivový extra panenskýMarinovaná cibule:
700g
Cibule červenáNálev:
150g
Voda150g
Víno červené, suché150g
Ocet červený150g
Cukr krupice15g
Skořice celá0,5g
Bobkový list15g
Tymián čerstvýGrilovaná zelenina:
500g
Petržel kořen600g
Mrkev150g
Olej rostlinný500
Zelí špičaté, bílé20g
Sůl kamennáČesneková pěna:
300g
Česnek český30g
Olej olivový extra panenský50g
Cukr třtinový, tmavý1g
Sůl mořská50g
Máslo 82%Postup přípravy
Příprava masa (cca 20 minut):
Maso zlehka potřeme olejem a přeložíme na dobře nahřátý gril. Opékáme z každé strany tak, aby stupeň propečenosti byl medium rare. Poté steak ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem z mlýnku a necháme cca 5 minut odležet při teplotě cca 60°C. Poté servírujeme.
Příprava cibule (cca 48 hodin):
Vodu, víno, cukr a červený ocet svaříme společně s kořením na 50% objemu. Oloupanou, na tenká kolečka nakrájenou červenou cibuli vložíme do teplého nálevu a necháme vychladnout a marinovat nejméně 24 hodin. Poté cibuli přecedíme.
Příprava pohanky (cca 20 minut):
Pohanku propláchneme a vaříme v zeleninovém vývaru na skus. Poté přecedíme a promícháme s olivovým olejem a najemno nakrájenou pažitkou.
Příprava zeleniny (cca 20 minut):
Oloupanou kořenovou zeleninu spaříme ve vroucí osolené vodě na tzv. skus. Zeleninu přeložíme do studené vody s ledem. Zchlazenou zeleninu dobře osušíme pomocí kuchyňské papírové utěrky a poté opékáme na pánvi s malým množstvím oleje. /nebo grilu/ dozlatova. Nakonec ochutíme solí. Špičaté zelí nakrájíme i s košťálem na výseče, které grilujeme na grilovacím tálu nebo pánvi dozlatova. ( teplota cca 140°C) Následně zelí ochutíme solí a potřeme rozpuštěným máslem. Nakonec vykrojíme košťál a servírujeme.
Příprava česnekové pěny (cca 20 minut):
Oloupaný česnek pokrájíme a orestujeme na olivovém oleji společně s máslem do nazlátlé barvy společně s cukrem. Zkaramelizovaný česnek rozmixujeme tyčovým mixérem do pěny a dle potřeby dochutíme solí.
Příprava salátu (cca 15 minut):
Ředkvičky očistíme včetně natě. Lístky dáme stranou a přebereme - použijeme jako součást salátu. Ředkvičky nakrájíme na velmi tenká kolečka, zalijeme je studenou vodou s ledem a necháme louhovat. Z oleje, octa, cukru a soli vymícháme emulzi, kterou ochutíme jak odkapaná kolečka ředkviček, tak i lístky. Nakonec přidáme do salátu najemno nakrájenou pažitku.
Servírování:
Na levou část dobře nahřátého talíře aranžujeme grilovanou, ochucenou zeleninu s bylinkovou pohankou a česnekovou pěnu. Na pravou stranu talíře poté přeložíme steak.