Hovězí Chorizo burger BBQ

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Domácí bulka:
500g
Mouka polohrubá100g
Voda50g
Droždí čerstvé10g
Sůl kamenná25g
Cukr krupice10g
Sépiové barvivo100g
Vejce na potřeníPosyp:
15g
Sezam bílýMaso:
1000g
Hovězí sekané maso – Chuck Roll3g
Sůl kamenná0,5g
Pepř černý drcenýDoplňky:
200g
Chorizo plátky200g
Cibule červená400g
Cheddar plátky40g
Chalapeños sterilované40g
METRO Chef Kvašené okurky SK 1x 5kg kbelík636g
Domácí BBQ omáčka42g
Olej rostlinný42g
Cibule žlutá34g
Česnek čerstvý21g
Paprika mletá, sladká21g
Chilli mouka14g
Sůl kamenná15g
MCH Cayenský pepř mletý10g
Worchester17g
Colgin Liquid Smoke 1x 118 ml34g
Ocet jablečný30g
Hořčice žlutá americká/dijonská105g
Cukr třtinový, hnědý252g
MCH Kečup404g
Domácí MAYO omáčka:80g
MC Vejce podest. "M" 180 ks CZ 1.0x30g
Ocet kvasný280g
Olej rostlinný4g
Sůl kamenná10g
Voda50g
Domácí Chilli omáčka:30g
Domácí majonéza10g
Uzené chilli vločky10g
MCH Kečup1000g
MCH Bramborové wedges500g
MC High Oleic olej 10 l 1.0xPostup přípravy
Příprava kvásku (cca 5 minut):
Kvásek si připravíme tak, že z droždí, cca 40 g mouky, 1 g cukru a trochy vlažné vody vymícháme směs v konzistenci krupicové kaše. Vzniklou hmotu, přikrytou utěrkou, ponecháme na mírném teple (cca 35 °C) vykynout. Kvásek následně použijeme pro přípravu těsta.
Příprava černého těsta (cca 40 minut):
V míse či univerzálním stroji (robotu) smícháme prosátou mouku, cukr a sůl. Postupně přidáme vzešlý kvásek. Konzistenci těsta upravujeme teplou vodou se sépiovou černí. Vypracujeme vláčné, polotuhé těsto (asi 15 minut). Vařečkou musíme těsto zvedat, aby se do něj dostal vzduch. Správně vypracované těsto se nelepí na stěny mísy ani na vařečku (v robotu zaděláváme cca 15 minut). Poté těsto mírně posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Tvarování a pečení žemliček (cca 60 minut):
Vykynuté těsto rozvážíme na dílky o váze 70 g, které vytvarujeme do kuliček. Tvarujeme pečlivě, na povrchu musí být absolutně hladké. Poté je přeložíme na pečicí plech vyložený pečicím papírem a necháme je přikryté čistou utěrkou nakynout. Musíme je dávat od sebe asi 6 cm, aby se nám při kynutí neslepily, protože kynutím zvětší 2x svůj objem. Následně je štětcem potřeme rozšlehanými vejci a posypeme sezamem. Plech s žemličkami vložíme do předem vyhřátého konvektomatu na 170 °C a pečeme je dozlatova. Po upečení je vyndáme z konvektomatu a necháme vychladnout. Před plněním je příčně překrojíme na polovinu a řezy opečeme na grilu (obě půlky).
Příprava cibule (cca 5 min.):
Cibuli oloupeme, nakrájíme ji na nudličky a orestujeme dosklovata na oleji (případně dosladíme a osolíme).
Příprava domácí majonézy (cca 5 minut):
Do pasterovaných žloutků přidáme sůl a ocet a postupně pomalu přiléváme a zamixujeme rostlinný olej. Vytvoříme tak hustou emulzi – majonézu. Uchováváme v chladu a dle HACCP.
Příprava domácí BBQ (cca 20 minut):
Na oleji orestujeme dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme překrájený česnek a ještě orestujeme. Dále přidáme ostatní suroviny a ještě vše zarestujeme. Nakonec přidáme kečup a vše rozmixujeme, provaříme a vychladíme.
Příprava domácí chilli majonézy (cca 5 minut):
Domácí majonézu smícháme se zauzenými chilli vločkami a kečupem.
Příprava masa (cca 30 minut):
Maso umeleme na masovém mlýnku a pomocí tvořítka vytvarujeme burgery o hmotnosti 200 g. Před servírováním burger opečeme z obou stran na grilu na dřevěném uhlí na stupeň propečenosti medium nebo medium rare. Poté jej ochutíme solí a drceným pepřem. Pod a na burger položíme plátky choriza a sýr, zapečeme a burger přeložíme na housku.
Servírování:
Obě poloviny opečené žemle namažeme – tu spodní s BBQ a chilli omáčkou, vrchní potřeme majonézou. Na spodní část postupně překládáme cibuli, chorizo, plátek sýra, burger opět s chorizem a plátkem sýra. Na něj servírujeme plátky jalapeña, plátky sterilované okurky a přiklopíme majonézovou stranou bulky. Servírujeme s porcí usmažených bramborových wedges.