Tournedos Rossini
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1kg
bílé husí játra Foie grass1,5kg
hovězí svíčková250g
máslo (82%)30g
sůl1g
pepř celý1kg
čerstvé žampiony800g
máslo (82%)4g
čerstvý tymián250g
šalotka350ml
hovězí vývar100g
máslo (82%)100ml
telecí demi-glace200ml
víno Madeira30g
kebrlík2g
sůl0,5g
celý černý pepř1kg
sterilizované ančovičky100g
vaječné žloutky10g
sůlPostup přípravy
Postup:
1. Začneme s žampiony, které oloupeme a odstraníme jim nožičku.
2. Položíme je na alobal otevřenou stranou klobouku nahoru, přidáme nastrouhané máslo, tymián, zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C cca 15 minut.
3. Ze svíčkové ukrojíme Tournedos. Husí játra nakrájíme na plátky.
4. Játra zprudka opečeme a přeložíme do trouby předehřáté na cca 58°C, poté tuk z pánve slijeme a pánev vytřeme papírem.
5. Ve stejné pánvi zprudka opečeme i hovězí medailonky z obou stran, pak přidáme trochu másla, osolíme, opepříme a poté maso vyjmeme (vložíme k opečeným játrům do trouby předehřáté na cca 58 °C).
6. Z připravené bramborové galetky vykrajovátkem vykrojíme tvary a v pánvi na pečícím papíru a s trochou másla opečeme dozlatova z obou stran, aby se brambory zcela prohřály.
7. Na výpeku z masa zpěníme šalotku a necháme zesklovatět. Výpek zalijeme vínem Madeira a společně svaříme (můžeme přidat i slitý tuk z jater).
8. Do omáčky přidáme telecí demi-glace, krátce povaříme a odstavíme. Nakonec vmícháme kostičky chladného másla, čímž omáčku zjemníme a částečně i zahustíme.
9. Při podávání turnedos doplníme játry a pečenými žampiony, bramborovou galetkou a přírodní šťávou z vína Madeira
2. Položíme je na alobal otevřenou stranou klobouku nahoru, přidáme nastrouhané máslo, tymián, zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C cca 15 minut.
3. Ze svíčkové ukrojíme Tournedos. Husí játra nakrájíme na plátky.
4. Játra zprudka opečeme a přeložíme do trouby předehřáté na cca 58°C, poté tuk z pánve slijeme a pánev vytřeme papírem.
5. Ve stejné pánvi zprudka opečeme i hovězí medailonky z obou stran, pak přidáme trochu másla, osolíme, opepříme a poté maso vyjmeme (vložíme k opečeným játrům do trouby předehřáté na cca 58 °C).
6. Z připravené bramborové galetky vykrajovátkem vykrojíme tvary a v pánvi na pečícím papíru a s trochou másla opečeme dozlatova z obou stran, aby se brambory zcela prohřály.
7. Na výpeku z masa zpěníme šalotku a necháme zesklovatět. Výpek zalijeme vínem Madeira a společně svaříme (můžeme přidat i slitý tuk z jater).
8. Do omáčky přidáme telecí demi-glace, krátce povaříme a odstavíme. Nakonec vmícháme kostičky chladného másla, čímž omáčku zjemníme a částečně i zahustíme.
9. Při podávání turnedos doplníme játry a pečenými žampiony, bramborovou galetkou a přírodní šťávou z vína Madeira
Poznámka:
Originální recept na Tournedos Rossini musí být navíc doplněn o čerstvé lanýže.
Náš tip:
Příprava bramborové galetky je snadná, ale poměrně časově náročná (cca 12 hodin s odležením). Doporučujeme ji proto připravit nejlépe den předem.
Bramborová galetka:
1. Ještě teplé uvařené brambory varného typu B propasírujeme, přidáme sůl, žloutky a vše promícháme do kašovité konzistence.
2. Směs rozetřeme do 1,5 cm vysoké vrstvy na pečící papír. Povrch rovněž přikryjeme a necháme přes noc zatuhnout v lednici.
2. Směs rozetřeme do 1,5 cm vysoké vrstvy na pečící papír. Povrch rovněž přikryjeme a necháme přes noc zatuhnout v lednici.