Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Uzený hovězí jazyk
Doba přípravy3 hod
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
2000g
uzený jazyk
150g
žlutá cibule
200g
mrkev
200g
celer bulva
1g
celý černý pepř
1g
nové koření
1200ml
kuřecí vývar
500ml
mléko (1,5%)
200g
čerstvý křen
150ml
smetana (33%)
150g
hladká mouka
100g
cukr krupice
100g
máslo (82%)
75ml
vinný ocet
15g
kamenná sůl
1000g
bílé pečivo (housky)
400ml
mléko (1,5%)
200g
vejce
110g
hrubá mouka
70g
máslo (82%)
20g
listová petržel
20g
kamenná sůl
0,2g
muškátový oříšek

Postup přípravy

Příprava masa:
1. Uzený jazyk vložíme do horké vody společně s oloupanou, nahrubo nakrájenou zeleninou a kořením a vaříme doměkka.
2. Jakmile je jazyk měkký, přeložíme ho do studené vody a oloupeme. Následně odstraníme podjazyčí a nakrájíme ho na plátky.
Příprava omáčky:
1. Z másla a hladké mouky si připravíme světkou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem a vývarem a vaříme asi 15-20 minut.2. Ocet s cukrem svaříme na sirup, aby z octa vyprchala čpavost. Vznikne nám sladkokyselý octový rozvar k dochucení omáčky.3. Provařenou omáčku dosolíme, dochutíme s rozvarem cukru a octa a přidáme čerstvě strouhaný křen a necháme projít varem. Omáčku nakonec zjemníme smetanou a přecedíme.
Příprava knedlíků:
1. Den staré pečivo si nakrájíme na kostky o velikosti 1,5 cm, a je-li třeba, zvlhčíme ho mlékem. Petržel omyjeme, její lístky osušíme, otrháme, překrájíme na kousky a smícháme s moukou.
2. Vejce si oddělíme na bílky a žloutky. Do žloutků nastrouháme trochu muškátového oříšku, osolíme a vyšleháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a smícháme ho s vyšlehanými žloutky. Nakonec opatně vmícháme mouku a vzniklé těsto smícháme s nakrájenou žemlí.
3. Knedlík zabalíme do potravinové fólie a vaříme ho cca 45 minut na páře (na 80 °C) nebo cca 35 minut ve vodě (také 80 °C). Ve vodě je knedlík cca po 20 minutách obrátit.
4. Uvařený knedlík vyjmeme, necháme zchladnout, odstraníme fólii a potřeme rozpuštěným máslem. Před podáváním ho nahrájíme na plátky.
Poznámka: 
Karlovarské knedlíky se dříve vařily v páře v ubrousku. Knedlík byl zavěšen na vařečce, která byla položena na hrnci s vroucí vodou a přiklopena poklicí. Dnes už místo vařečky a ubrousku používáme potravinovou fólii, ale i tak si doma někdy můžete vaření v ubrousku vyzkoušet.
Servírování:
Na talíř servírujeme uzený hovězí jazyk doplněný karlovarskými knedlíky. Na závěr vše přelijeme křenovou omáčkou.
makro akademie

makro akademie

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty z hovězího a telecího masa

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je