Uzený hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2000g
uzený jazyk150g
žlutá cibule200g
mrkev200g
celer bulva1g
celý černý pepř1g
nové koření1200ml
kuřecí vývar500ml
mléko (1,5%)200g
čerstvý křen150ml
smetana (33%)150g
hladká mouka100g
cukr krupice100g
máslo (82%)75ml
vinný ocet15g
kamenná sůl1000g
bílé pečivo (housky)400ml
mléko (1,5%)200g
vejce110g
hrubá mouka70g
máslo (82%)20g
listová petržel20g
kamenná sůl0,2g
muškátový oříšekPostup přípravy
Příprava masa:
1. Uzený jazyk vložíme do horké vody společně s oloupanou, nahrubo nakrájenou zeleninou a kořením a vaříme doměkka.
2. Jakmile je jazyk měkký, přeložíme ho do studené vody a oloupeme. Následně odstraníme podjazyčí a nakrájíme ho na plátky.
2. Jakmile je jazyk měkký, přeložíme ho do studené vody a oloupeme. Následně odstraníme podjazyčí a nakrájíme ho na plátky.
Příprava omáčky:
1. Z másla a hladké mouky si připravíme světkou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem a vývarem a vaříme asi 15-20 minut.2. Ocet s cukrem svaříme na sirup, aby z octa vyprchala čpavost. Vznikne nám sladkokyselý octový rozvar k dochucení omáčky.3. Provařenou omáčku dosolíme, dochutíme s rozvarem cukru a octa a přidáme čerstvě strouhaný křen a necháme projít varem. Omáčku nakonec zjemníme smetanou a přecedíme.
Příprava knedlíků:
1. Den staré pečivo si nakrájíme na kostky o velikosti 1,5 cm, a je-li třeba, zvlhčíme ho mlékem. Petržel omyjeme, její lístky osušíme, otrháme, překrájíme na kousky a smícháme s moukou.
2. Vejce si oddělíme na bílky a žloutky. Do žloutků nastrouháme trochu muškátového oříšku, osolíme a vyšleháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a smícháme ho s vyšlehanými žloutky. Nakonec opatně vmícháme mouku a vzniklé těsto smícháme s nakrájenou žemlí.
3. Knedlík zabalíme do potravinové fólie a vaříme ho cca 45 minut na páře (na 80 °C) nebo cca 35 minut ve vodě (také 80 °C). Ve vodě je knedlík cca po 20 minutách obrátit.
4. Uvařený knedlík vyjmeme, necháme zchladnout, odstraníme fólii a potřeme rozpuštěným máslem. Před podáváním ho nahrájíme na plátky.
2. Vejce si oddělíme na bílky a žloutky. Do žloutků nastrouháme trochu muškátového oříšku, osolíme a vyšleháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a smícháme ho s vyšlehanými žloutky. Nakonec opatně vmícháme mouku a vzniklé těsto smícháme s nakrájenou žemlí.
3. Knedlík zabalíme do potravinové fólie a vaříme ho cca 45 minut na páře (na 80 °C) nebo cca 35 minut ve vodě (také 80 °C). Ve vodě je knedlík cca po 20 minutách obrátit.
4. Uvařený knedlík vyjmeme, necháme zchladnout, odstraníme fólii a potřeme rozpuštěným máslem. Před podáváním ho nahrájíme na plátky.
Poznámka:
Karlovarské knedlíky se dříve vařily v páře v ubrousku. Knedlík byl zavěšen na vařečce, která byla položena na hrnci s vroucí vodou a přiklopena poklicí. Dnes už místo vařečky a ubrousku používáme potravinovou fólii, ale i tak si doma někdy můžete vaření v ubrousku vyzkoušet.
Servírování:
Na talíř servírujeme uzený hovězí jazyk doplněný karlovarskými knedlíky. Na závěr vše přelijeme křenovou omáčkou.
