Dušené zaječí stehno s černou omáčkou a opečenými škubánky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
3000g
zaječí maso150g
slanina bez kůže20g
kamenná sůl0,5g
černý mletý pepř250g
mrkev250g
celer bulvy150ml
kořenová petržel150g
žlutá cibule200g
škvařené vepřové sádlo50g
krupicový cukr1g
nové koření1g
bobkový list1g
celý černý pepř30g
citron na šťávu150g
švestková povidla (bez jablek)50g
perník na strouhání750g
brusinkový kompot30g
rozinky1500g
hovězí vývar200g
suché červené víno15g
kamenná sůl2000g
brambor (varný typ b)20g
kamenná sůl400g
hrubá mouka200g
přepuštěné másloPostup přípravy
Příprava masa (cca 20 minut):
Zaječí stehna odblaníme, protkneme klínky slaniny, ochutíme solí a pepřem.
Příprava omáčky (90 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli na hrubo.
2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat.
3. Na části sádla si opečeme maso, aby se pěkně zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.
4. Maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme kořenovou zeleninu a restujeme ji.
5. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme do zlatova.
6. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot a rozinky.
7. Následně vložíme opečené maso, ochutíme solí, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Během dušení maso za občasného míchání podléváme vývarem.
8. Máme-li maso měkké, vyjmeme ho ze základu, do kastrolu přidáme zbývající část vína, nastrouhaný perník, zmírníme příkon tepla a ještě vaříme mírným varem, aby se perník úplně rozvařil.
9. Na závěr omáčku propasírujeme přes cedník a vložíme do ní zpět maso.
2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat.
3. Na části sádla si opečeme maso, aby se pěkně zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.
4. Maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme kořenovou zeleninu a restujeme ji.
5. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme do zlatova.
6. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot a rozinky.
7. Následně vložíme opečené maso, ochutíme solí, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Během dušení maso za občasného míchání podléváme vývarem.
8. Máme-li maso měkké, vyjmeme ho ze základu, do kastrolu přidáme zbývající část vína, nastrouhaný perník, zmírníme příkon tepla a ještě vaříme mírným varem, aby se perník úplně rozvařil.
9. Na závěr omáčku propasírujeme přes cedník a vložíme do ní zpět maso.
Příprava škubánků (45 minut):
1. Oloupané brambory překrájíme, zalijeme teplou vodou, osolíme a vaříme úplně do měkka. Měkkost zkontrolujeme vpichem dvouzubé vidličky.
2. Pomocí pokličky 2/3 vody odcedíme, brambory zasypeme hrubou moukou, vařečkou promíchneme, přikryjeme poklicí a necháme asi 15 minut propařit mouku. Hrnec můžeme nechat i na kraji sporáku, ale pozor na připálení.
3. Následně brambory s mouku vypracujeme na hladkou hmotu pomocí šťouchadla či stroje.
4. Těsto si navážíme na dílky o hmotnosti 50 g (4 ks na porci) a vytvarujeme škubánky.
5. Ty pak před servírováním opékáme ze všech stran na přepuštěném másle do zlatova.
2. Pomocí pokličky 2/3 vody odcedíme, brambory zasypeme hrubou moukou, vařečkou promíchneme, přikryjeme poklicí a necháme asi 15 minut propařit mouku. Hrnec můžeme nechat i na kraji sporáku, ale pozor na připálení.
3. Následně brambory s mouku vypracujeme na hladkou hmotu pomocí šťouchadla či stroje.
4. Těsto si navážíme na dílky o hmotnosti 50 g (4 ks na porci) a vytvarujeme škubánky.
5. Ty pak před servírováním opékáme ze všech stran na přepuštěném másle do zlatova.
Servírování:
Stehno zajíce přelijeme černou omáčkou a doplníme porcí opečených škubánků. Pokrm podáváme na nahřátém talíři.