Dušené zaječí stehno s černou omáčkou a opečenými škubánky

Dušené zaječí stehno s černou omáčkou a opečenými škubánky
Doba přípravy3 hod
NáročnostStředně těžká
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
3000g
zaječí maso
150g
slanina bez kůže
20g
kamenná sůl
0,5g
černý mletý pepř
250g
mrkev
250g
celer bulvy
150ml
kořenová petržel
150g
žlutá cibule
200g
škvařené vepřové sádlo
50g
krupicový cukr
1g
nové koření
1g
bobkový list
1g
celý černý pepř
30g
citron na šťávu
150g
švestková povidla (bez jablek)
50g
perník na strouhání
750g
brusinkový kompot
30g
rozinky
1500g
hovězí vývar
200g
suché červené víno
15g
kamenná sůl
2000g
brambor (varný typ b)
20g
kamenná sůl
400g
hrubá mouka
200g
přepuštěné máslo

Postup přípravy

Příprava masa (cca 20 minut):
Zaječí stehna odblaníme, protkneme klínky slaniny, ochutíme solí a pepřem.
Příprava omáčky (90 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli na hrubo. 
2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat. 
3. Na části sádla si opečeme maso, aby se pěkně zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. 
4. Maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme kořenovou zeleninu a restujeme ji. 
5. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme do zlatova. 
6. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot a rozinky. 
7. Následně vložíme opečené maso, ochutíme solí, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Během dušení maso za občasného míchání podléváme vývarem. 
8. Máme-li maso měkké, vyjmeme ho ze základu, do kastrolu přidáme zbývající část vína, nastrouhaný perník, zmírníme příkon tepla a ještě vaříme mírným varem, aby se perník úplně rozvařil. 
9. Na závěr omáčku propasírujeme přes cedník a vložíme do ní zpět maso.
Příprava škubánků (45 minut): 
1. Oloupané brambory překrájíme, zalijeme teplou vodou, osolíme a vaříme úplně do měkka. Měkkost zkontrolujeme vpichem dvouzubé vidličky. 
2. Pomocí pokličky 2/3 vody odcedíme, brambory zasypeme hrubou moukou, vařečkou promíchneme, přikryjeme poklicí a necháme asi 15 minut propařit mouku. Hrnec můžeme nechat i na kraji sporáku, ale pozor na připálení. 
3. Následně brambory s mouku vypracujeme na hladkou hmotu pomocí šťouchadla či stroje. 
4. Těsto si navážíme na dílky o hmotnosti 50 g (4 ks na porci) a vytvarujeme škubánky. 
5. Ty pak před servírováním opékáme ze všech stran na přepuštěném másle do zlatova.
Servírování:
Stehno zajíce přelijeme černou omáčkou a doplníme porcí opečených škubánků. Pokrm podáváme na nahřátém talíři.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na králičí maso

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je