Kuličky z králičího masa s kukuřičným pyré a zeleninou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1400g
králičího masa300g
vepřový bůček bez kosti500ml
mléko 1,5%50g
žloutků20g
kamenná sůl, pepř500g
brambor (varný typ B)500g
mrkev500g
muškátová dýně500ml
zeleninový vývar100g
máslo 82%sůl
500g
cukrová kukuřice110g
banánová šalotka150g
máslo 82%50g
extra panenský olivový olejsůl
listová petržel
Postup přípravy
Příprava masa:
1. Králíka vykostíme a maso zbavíme šlach. Očištěné králičí maso spolu s vepřovým bůčkem nakrájíme a umeleme. Maso na mletí musí být důkladně vychlazené.
2. Část namletého králičího masa smícháme se solí, studeným mlékem, žloutkem a pepřem a vypracujeme z něj takzvaný prát. Poté do prátu přidáme zbylé umleté maso a promícháme.
3. Z vymíchané hmoty vytvarujeme malou placičku, kterou opečeme a ochutnáme. Je-li maso zprávně dochucené, vytvarujeme z masa kuličky o hmotnosti cca 25 g.
4. Hotové kuličky pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 7 minut.
2. Část namletého králičího masa smícháme se solí, studeným mlékem, žloutkem a pepřem a vypracujeme z něj takzvaný prát. Poté do prátu přidáme zbylé umleté maso a promícháme.
3. Z vymíchané hmoty vytvarujeme malou placičku, kterou opečeme a ochutnáme. Je-li maso zprávně dochucené, vytvarujeme z masa kuličky o hmotnosti cca 25 g.
4. Hotové kuličky pečeme v troubě předehřáté na 170°C cca 7 minut.
Příprava zeleniny:
1. Z oloupaných brambor, mrkve a dýně vykrajovátkem vykrojíme kuličky, které uvaříme v zeleninovém vývaru na skus. Pro lepší chuť můžeme přidat i kousek másla.
2. Před podáváním zeleninové kuličky krátce orestujeme na másle společně s kuličkami masa.
2. Před podáváním zeleninové kuličky krátce orestujeme na másle společně s kuličkami masa.
Náš tip
Chceme-li si usnadnit práci, zeleninu nejdříve uvaříme a teprve potom z ní vykrajujeme kuličky.
Příprava pyré:
1. Očištěnou a nakrájenou šalotku orestujeme na másle, přidáme kukuřici a vaříme doměkka cca 10 minut. Pak kukuřici rozmixujeme na hladké pyré, do kterého vmixujeme kostky vychlazeného másla.
2. V závěru přípravy přilijeme trochu olivového oleje, který přidá pyré na lesku. Vše dochutíme solí a propasírujeme.
2. V závěru přípravy přilijeme trochu olivového oleje, který přidá pyré na lesku. Vše dochutíme solí a propasírujeme.
Servírování:
Na střed teplého talíře servírujeme jemné pyré, do kterého střídavě aranžujeme teplé kuličky masa a zeleniny. Pokrm doplníme lístky petržele.
Tip šéfkuchaře:
Chceme-li si zjednodušit práci, zeleninu nejdříve uvaříme a teprve potom z ní vykrajujeme kuličky.