Pečený králík na smetaně s houskovým knedlíkem

Doba přípravy120 min
NáročnostStřední
Počet porcí3

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1500g
Králičí stehno
200g
Slanina anglická
200g
Špek uzený
250g
Olej rostlinný
280g
Cibule
250g
Mrkev
150g
Petržel
150g
Celer
1g
Nové koření celé
10g
Pepř celý
1g
Bobkový list
50g
Vinný ocet
50g
Cukr
700g
Vývar (B) vlastní výroba
300g
Smetana 33%
100g
Máslo
50g
Brusinky
50g
Citron
100g
Hořčice plnotučná
Houskový knedlík:
1000g
Hrubá mouka
450g
Mléko 1,5 %
20g
Droždí
20g
Sůl
50g
Vejce 1ks
180g
Žemle (pečivo)
70g
Máslo 82%

Postup přípravy

Příprava masa na pečení: (cca 60 minut)
Plátky nakrájené kořenové zeleniny orestujeme na kostičkách roztavené slaniny, poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji do zlatavé barvy. Do základu přidáme cukr, ocet, sůl a zarestujeme i hořčici. Králičí stehna prošpikujeme slaninou a opečeme je na oleji, aby se maso na povrchu zatáhlo. Přendáme vše do pekáče a vše zalijeme vývarem. Koření vložíme do síta na koření a přidáme jej do štávy k masu.
Pečení: (cca 120 minut) 
Pekáč vložíme do trouby pečeme - dusíme pod pokličkou doměkka při teplotě maximálně 150°C 
Dohotovení omáčky: (cca 15 minut)
Po upečení stehna a koření vyjmeme, zeleninový základ rozmixujeme, konzistenci upravíme vývarem, zjemníme smetanou a krátce převaříme. Nakonec dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou a brusinkami.
Příprava kvásku: (cca 45 minut)
Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky si připravíme kvásek, který necháme vykynout.
Příprava houskových knedlíků: (cca 45 minut)
Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, kvásek a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Žemli nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta. Tvarujeme bochánky, z nich knedlíky, které opět necháme vykynout. Knedlíky vaříme ve vodě asi 20 minut, po 10 -ti minutách je obracíme. Uvařené knedlíky RYCHLE vyndaváme, aby se nám nesrazily a propícháme je vidličkou.
Servírování: 
Na nahřátý talíř položíme napařené knedlíky, které doplníme omáčkou.Na to položíme pečené stehno králíka. Vše posypeme opečenou slaninou.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na králičí maso

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je