Pečený králík na smetaně s houskovým knedlíkem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
Králičí stehno200g
Slanina anglická200g
Špek uzený250g
Olej rostlinný280g
Cibule250g
Mrkev150g
Petržel150g
Celer1g
Nové koření celé10g
Pepř celý1g
Bobkový list50g
Vinný ocet50g
Cukr700g
Vývar (B) vlastní výroba300g
Smetana 33%100g
Máslo50g
Brusinky50g
Citron100g
Hořčice plnotučnáHouskový knedlík:
1000g
Hrubá mouka450g
Mléko 1,5 %20g
Droždí20g
Sůl50g
Vejce 1ks180g
Žemle (pečivo)70g
Máslo 82%Postup přípravy
Příprava masa na pečení: (cca 60 minut)
Plátky nakrájené kořenové zeleniny orestujeme na kostičkách roztavené slaniny, poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji do zlatavé barvy. Do základu přidáme cukr, ocet, sůl a zarestujeme i hořčici. Králičí stehna prošpikujeme slaninou a opečeme je na oleji, aby se maso na povrchu zatáhlo. Přendáme vše do pekáče a vše zalijeme vývarem. Koření vložíme do síta na koření a přidáme jej do štávy k masu.
Pečení: (cca 120 minut)
Pekáč vložíme do trouby pečeme - dusíme pod pokličkou doměkka při teplotě maximálně 150°C
Dohotovení omáčky: (cca 15 minut)
Po upečení stehna a koření vyjmeme, zeleninový základ rozmixujeme, konzistenci upravíme vývarem, zjemníme smetanou a krátce převaříme. Nakonec dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou a brusinkami.
Příprava kvásku: (cca 45 minut)
Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky si připravíme kvásek, který necháme vykynout.
Příprava houskových knedlíků: (cca 45 minut)
Do misky s moukou přidáme sůl, vejce, mléko, kvásek a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Žemli nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta. Tvarujeme bochánky, z nich knedlíky, které opět necháme vykynout. Knedlíky vaříme ve vodě asi 20 minut, po 10 -ti minutách je obracíme. Uvařené knedlíky RYCHLE vyndaváme, aby se nám nesrazily a propícháme je vidličkou.
Servírování:
Na nahřátý talíř položíme napařené knedlíky, které doplníme omáčkou.Na to položíme pečené stehno králíka. Vše posypeme opečenou slaninou.