Gratinovaný humr

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2kg
humr 100g
mrkev50g
celer50g
petržel100g
máslo70g
hladká mouka7dl
mléko3dl
smetana100g
sýr Parmigiano reggiano0,2dl
extra panenský olivový olejmuškátový oříšek
bobkový list
sůl Fleur de sel
limetka
Postup přípravy
1. Do velkého hrnce nalijeme do 2/3 vodu, přidáme do ní kořenovou zeleninu, bobkový list a sůl. Vše uvedeme do prudkého varu. Hrnec musí být neustále přikrytý poklicí, aby se v jeho horní 1/3 utvořila pára.
2. V takto připraveném vývaru vaříme humry. Vkládáme je do hrnce po jednom hlavou dolů a po ponoření humra do lázně hrnec ihned opět přikryjeme poklicí.
3. Po cca 2 minutách prudkého vaření stáhneme oheň na minimum, čímž dosáhneme mírného varu. Doba vaření je cca 15 minut na 700 g hmotnosti humra.
4. Takto připravené humry vyjmeme z vývaru, podélně je rozpůlíme, z ocasní části vyjmeme maso a po rozstřihnutí klepet vyjmeme maso i z nich. Maso nakrájíme na menší kousky.
5. Připravíme si bešamelový sos z másla, mouky a mléka. Přidáme smetanu a parmezán.
6. Na pánev si dáme olivový olej, na kterém opečeme vyčištěnou ulitu z humra a maso z humra, které vložíme do této ulity.
7. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, potřeme bešamelem, posypeme parmezánem a necháme zapéct v salamandru či rozehřáté troubě. Na závěr vše dochutíme limetkou.
2. V takto připraveném vývaru vaříme humry. Vkládáme je do hrnce po jednom hlavou dolů a po ponoření humra do lázně hrnec ihned opět přikryjeme poklicí.
3. Po cca 2 minutách prudkého vaření stáhneme oheň na minimum, čímž dosáhneme mírného varu. Doba vaření je cca 15 minut na 700 g hmotnosti humra.
4. Takto připravené humry vyjmeme z vývaru, podélně je rozpůlíme, z ocasní části vyjmeme maso a po rozstřihnutí klepet vyjmeme maso i z nich. Maso nakrájíme na menší kousky.
5. Připravíme si bešamelový sos z másla, mouky a mléka. Přidáme smetanu a parmezán.
6. Na pánev si dáme olivový olej, na kterém opečeme vyčištěnou ulitu z humra a maso z humra, které vložíme do této ulity.
7. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, potřeme bešamelem, posypeme parmezánem a necháme zapéct v salamandru či rozehřáté troubě. Na závěr vše dochutíme limetkou.