Grilovaná chobotnice s kukuřičným pyré a salátem s pečenou paprikou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2500g
chlazená chobotnice3000g
zeleninový vývar, vlastní výroby100g
extra panenský olivový olej25g
čerstvý český česnek25g
čerstvá červená feferonka1g
sůl Fleur de Sel500g
kukuřičné cukrová zrno, mražené110g
šalotka banánová150g
máslo 82%300g
zeleninový vývar, vlastní výroby50g
extra panenský olivový olej5g
kamenná sůl500g
čerstvá červená paprika50g
extra panenský olivový olej100g
červená cibule1g
kamenná sůl30g
salát polníček30g
salát Friseé400g
limetkaPostup přípravy
Příprava chobotnice (cca 2,5 hodiny):
1) Při čištění chobotnice jí odřízneme oči, odstraníme kusadla a zbytek hlavy použijeme.
2) Chobotnici důkladně propláchneme.
3) Pak ji vložíme do zeleninového vývaru a vaříme táhnutím asi 90 minut. Maso chobotnice musí být měkké tak, že nám po napíchnutí na vidličku samo sklouzne dolů.
4) Následně chobotnici vyjmeme z vývaru, necháme ji zchladnout a dobře ji osušíme.
5) Osušenou chobotnici naporcujeme. Jednotlivé porce opečeme na pánvi do zlatova, osolíme a nakonec potřeme ochuceným olejem, který jsme si připravili krátkým zahřátím plátků feferonek a česneku v oleji.
2) Chobotnici důkladně propláchneme.
3) Pak ji vložíme do zeleninového vývaru a vaříme táhnutím asi 90 minut. Maso chobotnice musí být měkké tak, že nám po napíchnutí na vidličku samo sklouzne dolů.
4) Následně chobotnici vyjmeme z vývaru, necháme ji zchladnout a dobře ji osušíme.
5) Osušenou chobotnici naporcujeme. Jednotlivé porce opečeme na pánvi do zlatova, osolíme a nakonec potřeme ochuceným olejem, který jsme si připravili krátkým zahřátím plátků feferonek a česneku v oleji.
Příprava pyré (cca 15 minut):
1) Očištěnou šalotku nakrájíme na plátky a krátce orestujeme na oleji.
2) Pak přidáme kukuřici, lehce orestujeme a vše zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme doměkka asi 10 minut.
3) Poté kukuřici rozmixujeme na hladké pyré, do kterého vmixujeme kostky vychlazeného másla.
4) V závěru přípravy přilijeme trochu olivového oleje, který přidá pyré na lesku. Vše dochutíme solí.
2) Pak přidáme kukuřici, lehce orestujeme a vše zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme doměkka asi 10 minut.
3) Poté kukuřici rozmixujeme na hladké pyré, do kterého vmixujeme kostky vychlazeného másla.
4) V závěru přípravy přilijeme trochu olivového oleje, který přidá pyré na lesku. Vše dochutíme solí.
Příprava salátu (cca 25 minut):
1) Omyté papriky potřeme důkladně ze všech stran olejem a vložíme je do pekáče.
2) Pečeme je na 200 °C, dokud nám nezhnědnou a na povrchu se nevytvoří puchýřky (asi 15 minut).
3) Takto upečené papriky necháme odležet asi 5 minut přikryté pod potravinářskou folií nebo v igelitovém sáčku.
4) Papriky pak snadno zbavíme slupky, jádřince, a nakrájíme je na větší výseče.
5) Na malém množství olivového oleje krátce orestujeme výseče červené cibule, přidáme nakrájenou, oloupanou papriku, ochutíme solí a prohřejeme.
6) Při servírování vmícháme čerstvé saláty jako je polníček a snítky friseé.
7) Jako doplněk si ogrilujeme půlky limetek, kterými si host dochutí celý pokrm.
2) Pečeme je na 200 °C, dokud nám nezhnědnou a na povrchu se nevytvoří puchýřky (asi 15 minut).
3) Takto upečené papriky necháme odležet asi 5 minut přikryté pod potravinářskou folií nebo v igelitovém sáčku.
4) Papriky pak snadno zbavíme slupky, jádřince, a nakrájíme je na větší výseče.
5) Na malém množství olivového oleje krátce orestujeme výseče červené cibule, přidáme nakrájenou, oloupanou papriku, ochutíme solí a prohřejeme.
6) Při servírování vmícháme čerstvé saláty jako je polníček a snítky friseé.
7) Jako doplněk si ogrilujeme půlky limetek, kterými si host dochutí celý pokrm.
Servírování:
Na nahřátý talíř cukrářským sáčkem nebo lžící naaranžujeme kukuřičné pyré, to doplníme grilovanou chobotnicí, salátkem s paprikami. A zkaramelizovanou limetkou.
Při přípravě pyré je velmi důležité zachovat suroviny velmi teplé i při mixování a tak termo mixer je výborným pomocníkem. Docílíte s ním tak vyšší jemnosti pyré. U chobotnice je výhodou, že si ji předvaříte i den předem, a ve chvíli servisu ji už jen dokřupava ogrilujete. To znamená máte pokrm v několika minutách hotový a jeho příprava nezpomaluje a nekomplikuje průběh výdeje. Výslednou chuť kukuřičného pyré vám vždy ovlivní kvalita kukuřice. Proto si kupujte jen tu kvalitní.
Při přípravě pyré je velmi důležité zachovat suroviny velmi teplé i při mixování a tak termo mixer je výborným pomocníkem. Docílíte s ním tak vyšší jemnosti pyré. U chobotnice je výhodou, že si ji předvaříte i den předem, a ve chvíli servisu ji už jen dokřupava ogrilujete. To znamená máte pokrm v několika minutách hotový a jeho příprava nezpomaluje a nekomplikuje průběh výdeje. Výslednou chuť kukuřičného pyré vám vždy ovlivní kvalita kukuřice. Proto si kupujte jen tu kvalitní.