Grilovaná chobotnice s tarhoňou, pečenými rajčaty, šalotkou a chilli olejem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
2500g
chobotnice chapadla vařená mražená150g
rostlinný olej na opékání20g
mořská sůl750g
Tarhoňa15g
kamenná sůl50g
extra panenský olivový olej50g
bílý vinný ocet500g
cherry rajčata300g
šalotka50g
čerstvá bazalka50g
čerstvý kerblík40g
shisso bylinky10g
kamenná sůl50g
chilli olejPostup přípravy
Příprava - dohotovení chobotnice (cca 15 minut):
1) Uvařená chapadla chobotnice necháme pozvolna rozmrazit, vyjmeme ze sáčku, osušíme papírovou utěrkou a opékáme na grilu nebo na pánvi s malým množstvím oleje z obou dvou stran dozlatova.
2) Po tepelné úpravě ochutíme mořskou solí (popř. chilli olejem).
2) Po tepelné úpravě ochutíme mořskou solí (popř. chilli olejem).
Příprava tarhoni (cca 20 minut):
1) Tarhoňu vaříme ve vroucí osolené a okyselené vodě táhnutím.(těstoviny si zachovají celistvost - ocet mění PH vody) na skus.
2) Poté tarhoňu přecedíme přes cedník, vložíme do misky a pokapeme olivovým olejem. Před servírováním ji zregenerujeme.
2) Poté tarhoňu přecedíme přes cedník, vložíme do misky a pokapeme olivovým olejem. Před servírováním ji zregenerujeme.
Příprava šalotky (cca 15 minut):
1) Šalotku se slupkou omyjeme, podélně překrojíme na poloviny a řezem položíme na pánev pouze lehce potřenou olejem. Pozvolna na minimální teplotu pečeme.
2) Je-li šalotka měkká, slupku odstraníme a šalotku rozebereme na jednotlivé lodičky. Ochutíme solí.
2) Je-li šalotka měkká, slupku odstraníme a šalotku rozebereme na jednotlivé lodičky. Ochutíme solí.
Příprava rajčat (cca 5 minut):
Rajčata na stonku omyjeme, potřeme olejem a pečeme na gastronádobě s pečícím papírem na 180°C cca 5 minut. Osolíme.
Servírování:
Na střed teplého talíře přeložíme teplou tarhoňu, na ni servírujeme opečená chapadla chobotnice pokapané chilli olejem, pečená rajčata a lodičky šalotky. Pokrm doplníme čerstvými bylinkami - bazalkou a kerblíkem, a shisso bylinkami.