Grilované kalamáry s rajčaty a trhaným salátem

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
malých očištěných chlazených kalamárů100ml
extra panenský olivový olej10g
šupinatá mořská sůl200ml
extra panenský olivový olej50g
čerstvá listová petržel40g
čerstvý česnek5g
šupinatá mořská sůl0,2g
celý černý pepř800g
rajčat150g
bělený salát friseé30g
čerstvá řeřicha20g
čerstvá listová petržel150ml
extra panenský olivový olej100g
zelená cuketa50ml
červený vinný ocet50g
červená cibule50g
sterilované kapary30g
čerstvá listová petržel20g
cukr krupice1g
kamenná sůl50g
piniové oříškyPostup přípravy
Příprava marinády:
Listovou petržel omyjeme, otrhané lístky vložíme do mixéru společně se stroužky česneku, solí, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem z mlýnku a vymixujeme hladké pyré.
Očištění a marinování:
1. Kalamáry dočistíme, odstraníme povrchovou blánu a zkontrolujeme i vnitřek tuby. Dobře je omyjeme v několikrát měněné vodě a necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce.
2. Kalamáry vložíme do připravené marinády a necháme v chladničce marinovat asi 2 hodiny.
2. Kalamáry vložíme do připravené marinády a necháme v chladničce marinovat asi 2 hodiny.
Příprava emulze:
1. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm. Listovou petržel omyjeme, otrháme lístky a nakrájíme je na jemné nudličky.
2. Zelenou cuketu omyjeme, zkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na kostičky 5 mm velké. Z oleje, červeného octa, soli a cukru vymícháme metlou v misce emulzi, do které vložíme nakrájené suroviny.Ochucenou emulzí při servírování přelijeme kalamáry a salátek.
2. Zelenou cuketu omyjeme, zkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na kostičky 5 mm velké. Z oleje, červeného octa, soli a cukru vymícháme metlou v misce emulzi, do které vložíme nakrájené suroviny.Ochucenou emulzí při servírování přelijeme kalamáry a salátek.
Příprava salátu:
1. Omytá rajčata necháme okapat a při servírování krájíme na větší kusy. Salát frisée omyjeme v několikrát měněné vodě a následně ho odstředíme v odstředivce na saláty.
2. Z jednotlivých řapíků salátu otrháme snítky, které vložíme do gastronádoby na mokrou papírovou utěrku, přikryjeme je potravinovou fólií a uchováme v chladničce do servírování.
3. Omytou řeřichu odstříháme až při servírování.
2. Z jednotlivých řapíků salátu otrháme snítky, které vložíme do gastronádoby na mokrou papírovou utěrku, přikryjeme je potravinovou fólií a uchováme v chladničce do servírování.
3. Omytou řeřichu odstříháme až při servírování.
Příprava piniových oříšků:
Piniové oříšky vložíme na pekáč s pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 165 °C do lehce nahnědlé barvy. V průběhu pečení je občas zamícháme.
Příprava kalamár:
Naložené kalamáry opečeme na nahřáté pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova. Poté je ochutíme mořskou solí a ihned servírujeme.
Servírování:
1. Do zadní části talíře aranžujeme trhaný salát s řeřichou a lístky petržele. Do přední části přeložíme grilované kalamáry. Na levou stranu aranžujeme různé druhy překrájených rajčat.
2. Kalamáry, salát i rajčata ochutíme emulzí. Pokrm doplníme praženými piniovými oříšky.
2. Kalamáry, salát i rajčata ochutíme emulzí. Pokrm doplníme praženými piniovými oříšky.