Grilované kalamáry s rajčaty a trhaným salátem

Grilované kalamáry s rajčaty a trhaným salátem
Doba přípravy60 min (+ 2 hodiny)
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1500g
malých očištěných chlazených kalamárů
100ml
extra panenský olivový olej
10g
šupinatá mořská sůl
200ml
extra panenský olivový olej
50g
čerstvá listová petržel
40g
čerstvý česnek
5g
šupinatá mořská sůl
0,2g
celý černý pepř
800g
rajčat
150g
bělený salát friseé
30g
čerstvá řeřicha
20g
čerstvá listová petržel
150ml
extra panenský olivový olej
100g
zelená cuketa
50ml
červený vinný ocet
50g
červená cibule
50g
sterilované kapary
30g
čerstvá listová petržel
20g
cukr krupice
1g
kamenná sůl
50g
piniové oříšky

Postup přípravy

Příprava marinády:
Listovou petržel omyjeme, otrhané lístky vložíme do mixéru společně se stroužky česneku, solí, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem z mlýnku a vymixujeme hladké pyré.
Očištění a marinování:
1. Kalamáry dočistíme, odstraníme povrchovou blánu a zkontrolujeme i vnitřek tuby. Dobře je omyjeme v několikrát měněné vodě a necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce.
2. Kalamáry vložíme do připravené marinády a necháme v chladničce marinovat asi 2 hodiny.
Příprava emulze:
1. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm. Listovou petržel omyjeme, otrháme lístky a nakrájíme je na jemné nudličky.
2. Zelenou cuketu omyjeme, zkrojíme zelenou část a nakrájíme ji na kostičky 5 mm velké. Z oleje, červeného octa, soli a cukru vymícháme metlou v misce emulzi, do které vložíme nakrájené suroviny.Ochucenou emulzí při servírování přelijeme kalamáry a salátek.
Příprava salátu:
1. Omytá rajčata necháme okapat a při servírování krájíme na větší kusy. Salát frisée omyjeme v několikrát měněné vodě a následně ho odstředíme v odstředivce na saláty.
2. Z jednotlivých řapíků salátu otrháme snítky, které vložíme do gastronádoby na mokrou papírovou utěrku, přikryjeme je potravinovou fólií a uchováme v chladničce do servírování.
3. Omytou řeřichu odstříháme až při servírování.
Příprava piniových oříšků:
Piniové oříšky vložíme na pekáč s pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 165 °C do lehce nahnědlé barvy. V průběhu pečení je občas zamícháme.
Příprava kalamár:
Naložené kalamáry opečeme na nahřáté pánvi s olivovým olejem z obou stran dozlatova. Poté je ochutíme mořskou solí a ihned servírujeme.
Servírování:
1. Do zadní části talíře aranžujeme trhaný salát s řeřichou a lístky petržele. Do přední části přeložíme grilované kalamáry. Na levou stranu aranžujeme různé druhy překrájených rajčat.
2. Kalamáry, salát i rajčata ochutíme emulzí. Pokrm doplníme praženými piniovými oříšky.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na mořské plody

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je