Grilované krevety se salátkem a vietnamským dresinkem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
tygří krevety50g
rostlinný olej40g
čerstvý česnek1g
mořská sůl25g
Kikkoman sojová omáčka85g
Rybí omáčka Nuc Ham Hi295g
voda5g
čerstvé chilly papričky5g
čerstvý česnek200g
limeta120g
cukr třtinový150g
mrkev150g
salátová okurka150g
bílá ředkev50g
lahůdková cibule0,5g
kamenná sůl20g
čerstvý koriandr20g
čerstvá máta30g
pražené, neslané arašídyPostup přípravy
Příprava krevet (cca 15 minut):
1) Krevety necháme pozvolna rozmrazit. Oloupeme ocasní část a očístíme od střívek.
2) Očištěné krevety potřeme lehce olivovovým olejem a vložíme na připravený nahřátý gril. Grilujeme je z obou stran dozlatova, přibližně 30 vteřin.
3) Poté krevety odstraníme z přímého tepla, osolíme solí Fleur de Sel a ponecháme je na teple 65°C tzv. dojít. (přibližně 1. minutu)
4) Mezitím si na pánvi v olivovém oleji orestujeme plátky česneku, a tímto olejem pak krevety na talíři přelijeme.
2) Očištěné krevety potřeme lehce olivovovým olejem a vložíme na připravený nahřátý gril. Grilujeme je z obou stran dozlatova, přibližně 30 vteřin.
3) Poté krevety odstraníme z přímého tepla, osolíme solí Fleur de Sel a ponecháme je na teple 65°C tzv. dojít. (přibližně 1. minutu)
4) Mezitím si na pánvi v olivovém oleji orestujeme plátky česneku, a tímto olejem pak krevety na talíři přelijeme.
Příprava dresinku (cca 15 minut):
1) Do nádoby vložíme na drobno nakrájené chilli papričky včetně semínek, oloupaný, nastrouhaný česnek, limetkovou šťávu, sojovou a rybí omáčku.
2) Vše promícháme a přilijeme vlažnou vodu. Vlažná voda způsobí, že kousky chilli papriček a česneku v dresinku plavou a neklesnou ke dnu.
2) Vše promícháme a přilijeme vlažnou vodu. Vlažná voda způsobí, že kousky chilli papriček a česneku v dresinku plavou a neklesnou ke dnu.
Příprava salátku (cca 20 minut):
1) Okurky, mrkev a ředkev oloupeme a omyjeme.
2) Oloupanou zeleninu (vyjma cibulky) nakrájíme na jemné nudličky cca 2mm silné a 50mm dlouhé.
3) Lahůdkovou cibulku nakrájíme také na nudličky.
4) Nakrájenou zeleninu vložíme do misky, zalijeme dresinkem a neháme marinovat v chladničce do servírování.
5) Salátek doplníme na nudličky nakrájenou mátou a koriandrem.
2) Oloupanou zeleninu (vyjma cibulky) nakrájíme na jemné nudličky cca 2mm silné a 50mm dlouhé.
3) Lahůdkovou cibulku nakrájíme také na nudličky.
4) Nakrájenou zeleninu vložíme do misky, zalijeme dresinkem a neháme marinovat v chladničce do servírování.
5) Salátek doplníme na nudličky nakrájenou mátou a koriandrem.
Servírování:
Na dno talíře přeložíme trochu salátku, na něj naaranžujeme grilované krevety a na ně opět naaranžujeme salátek. Nakonec na dno nalijeme dresink a celý pokrm posypeme drcenými oříšky