Šafránové rizoto s mořskými plody

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
700g
rýže carnaroli150g
šalotka150g
extra panenský olivový olej20g
kamenná sůl1g
šafrán500g
kuřecí vývar, vlastní výroba250g
bílé suché víno100g
máslo 82%200g
masitá rajčata200g
čerstvé mušle200g
škeble vongole500g
humr severský (scampi)45g
listová petrželPostup přípravy
Příprava mořských plodů (cca 40 minut):
1) Jsou-li mušle na povrchu znečištěny od řas či jiných nečistot, kartáčem na mušle (malým nožem) je pečlivě dočistíme.
2) Následně je namočíme do studené vody asi na 30 minut. Mušle a škeble se namočením ve vodě nejprve uzavřou a postupem času se samy pootevřou. V tento moment je důkladně propláchneme v několikrát vyměněné vodě, abychom odplavili písek.
3) Severského humra můžeme připravovat vcelku nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. (Hned za hlavou pomocí párátka podebereme střívko z ocasní části, palcem ho stikneme a mírným tahem opatrně vytáhneme ven, abychom střívko nepřetrhly).
2) Následně je namočíme do studené vody asi na 30 minut. Mušle a škeble se namočením ve vodě nejprve uzavřou a postupem času se samy pootevřou. V tento moment je důkladně propláchneme v několikrát vyměněné vodě, abychom odplavili písek.
3) Severského humra můžeme připravovat vcelku nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. (Hned za hlavou pomocí párátka podebereme střívko z ocasní části, palcem ho stikneme a mírným tahem opatrně vytáhneme ven, abychom střívko nepřetrhly).
Příprava rizota (cca 25 minut):
1) Šafrán namočíme do malého množství vlažné vody.
2) Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovatata. Nasypeme na ni rýži a opět restujeme.
3) Pak ji zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Poté ho zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí.
4) Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut.
5) Pak přidáme mušle, slávky a severského humra a už jen krátce povaříme (cca 4 minuty). Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí.
6) Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata a listovou petržel nakrájenou na nudličky.
7) Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota si regulujeme vývarem).
2) Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dosklovatata. Nasypeme na ni rýži a opět restujeme.
3) Pak ji zalijeme bílým vínem a krátce odvaříme. Poté ho zalijeme předem připraveným horkým kuřecím vývarem a přidáme namočený šafrán. Dochutíme solí.
4) Za občasného míchání vaříme na mírném teple asi 20 minut.
5) Pak přidáme mušle, slávky a severského humra a už jen krátce povaříme (cca 4 minuty). Rýže musí být naměklá, na povrchu šlemovitá. Konzistence rizota je hustě tekoucí.
6) Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená, oloupaná rajčata a listovou petržel nakrájenou na nudličky.
7) Nakonec vmícháme kostky vychlazeného másla. Tím rizoto zjemníme a zároveň zahustíme (hustotu rizota si regulujeme vývarem).
Servírování:
Rizoto podáváme ve speciálním talíři, který je nahřátý. Na povrch naaranžujeme mušle, slávky a krevety.