Šafránové rizoto se severským humrem a mořskými plody

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
350g
rýže carnaroli400g
severský humr250g
čirý kuřecí vývar125g
suché bílé víno100g
rajčat100g
slávky Jumbo80g
škeble Vongole90g
máslo60g
šalotka60ml
extra panenský olivový olej1g
listový petržel7g
sůl0,5g
šafránPostup přípravy
1. Severského humra můžeme připravovat v celku nebo jej oloupeme. Vždy však musíme vyjmout střívko. Slávky a mušle propláchneme pečlivě ve vodě (několikrát ji vyměníme), abychom odplavili písek.
2. Rýži propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Šafrán namočíme v troše vlažné vody. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji krátce na olivovém oleji jen tak, aby zesklovatěla.
3. Vsypeme rýži, zamícháme a opět orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a posléze vařícím kuřecím vývarem. Přidáme vodu s namočeným šafránem a dochutíme solí.
4. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pak přidáme humra, mušle, slávky a už jen krátce povaříme. Rýže musí být naměklá a na povrchu šlemovitá.
5. Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata (ta jsme si nejdříve spařili ve vroucí vodě a oloupali).
6. Pevné (vychlazené) kousky másla vmícháme těsně před podáváním spolu s nasekanou petrželkou. Rizoto podáváme ideálně na nahřátém talíři.
2. Rýži propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Šafrán namočíme v troše vlažné vody. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji krátce na olivovém oleji jen tak, aby zesklovatěla.
3. Vsypeme rýži, zamícháme a opět orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a posléze vařícím kuřecím vývarem. Přidáme vodu s namočeným šafránem a dochutíme solí.
4. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Pak přidáme humra, mušle, slávky a už jen krátce povaříme. Rýže musí být naměklá a na povrchu šlemovitá.
5. Těsně před koncem tepelné úpravy přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata (ta jsme si nejdříve spařili ve vroucí vodě a oloupali).
6. Pevné (vychlazené) kousky másla vmícháme těsně před podáváním spolu s nasekanou petrželkou. Rizoto podáváme ideálně na nahřátém talíři.