Pečený kapr s černou omáčkou a mrkvovými knedlíky
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
kapr (půlky)10g
kamenná sůl70g
rostlinný olej150g
slanina bez kůže300g
mrkev250g
celer bulva250g
kořenová petržel150g
žlutá cibule0,1g
bobkový list1g
černý pepř, celý1g
nové koření, celé30g
cukr krystal80g
citron150g
švestková povidla bez jablek250g
suché červené víno100g
brusinkový kompot1000g
kuřecí vývar15g
kamenná sůl500g
vejce800g
žemle100g
hrubá mouka300g
mrkev20g
listová petžel0,1g
muškátový oříšek8g
kamenná sůl40g
rostlinný olej10g
čerstvý kerblíkPostup přípravy
Příprava kapra (cca 30 minut):
1. Půlky kapra nejdříve zbavíme šupin za použití lžíce nebo škrabky na ryby. Postupujeme od ocasu k hlavě proti růstu šupin.
2. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme podél žeberních kostí na porce.
3. Kůži na povrchu lehce nakrojíme ve směru žeberních kostí, maso se tím nebude kroutit a lépe se propeče.
4. Porce ze všech stran osolíme, okmínujeme a opečeme na dobře rozehřáté pánvi a malém množství oleje (kůží dolů).
5. Po krátkém zapečení kůže ztlumíme příkon tepla a pozvolna ji propékáme dokřupava.
6. Během tepelné úpravy rybu neotáčíme.
7. Vysoké porce kapra je potřeba ještě dopékat v troubě na 150 °C cca 5 minut.
2. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme podél žeberních kostí na porce.
3. Kůži na povrchu lehce nakrojíme ve směru žeberních kostí, maso se tím nebude kroutit a lépe se propeče.
4. Porce ze všech stran osolíme, okmínujeme a opečeme na dobře rozehřáté pánvi a malém množství oleje (kůží dolů).
5. Po krátkém zapečení kůže ztlumíme příkon tepla a pozvolna ji propékáme dokřupava.
6. Během tepelné úpravy rybu neotáčíme.
7. Vysoké porce kapra je potřeba ještě dopékat v troubě na 150 °C cca 5 minut.
Příprava omáčky (cca 90 minut):
1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nahrubo.
2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat.
3. Na kostičky nakrájenou slaninu v kastrolu roztavíme, vložíme kořenovou zeleninu a orestujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme dozlatova.
5. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, sůl, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot, zalijeme vývarem a dusíme, dokud není zelenina měkká.
6. Dolijeme zbývající část vína a omáčku propasírujeme přes cedník.
2. Z koření si připravíme odvar a necháme ho vylouhovat.
3. Na kostičky nakrájenou slaninu v kastrolu roztavíme, vložíme kořenovou zeleninu a orestujeme ji.
4. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a společně restujeme dozlatova.
5. Poté do základu přidáme cukr, odvar z koření, sůl, citronovou šťávu, povidla, část vína, brusinkový kompot, zalijeme vývarem a dusíme, dokud není zelenina měkká.
6. Dolijeme zbývající část vína a omáčku propasírujeme přes cedník.
Příprava knedlíků (cca 60 minut):
1. Hrnky vymažeme olejem a obrátíme je dnem vzhůru (přebytečný olej odkape).
2. Mrkev uvaříme doměkka a rozmixujeme. Vejce oddělíme na žloutky a bílky.
3. Žloutky ochutíme muškátovým oříškem, vyšleháme do pěny a smícháme s rozmixovanou mrkví.
4. Do bílků přidáme sůl a ušleháme z nich pevný sníh.
5. Žloutky spojíme s bílky pouhým obracením metličky a opatrně vpracujeme i hrubou mouku.
6. Vzniklou hmotu krátce a lehce smícháme s oloupaným, na kostičky nakrájeným pečivem a petrželkou. Hmotou naplníme připravené hrnečky a uzavřeme alobalem.
7. Vaříme v páře při teplotě 100 °C asi 40 min. Po uvaření knedlíky necháme částečně zchladnout a vyklopíme je.
2. Mrkev uvaříme doměkka a rozmixujeme. Vejce oddělíme na žloutky a bílky.
3. Žloutky ochutíme muškátovým oříškem, vyšleháme do pěny a smícháme s rozmixovanou mrkví.
4. Do bílků přidáme sůl a ušleháme z nich pevný sníh.
5. Žloutky spojíme s bílky pouhým obracením metličky a opatrně vpracujeme i hrubou mouku.
6. Vzniklou hmotu krátce a lehce smícháme s oloupaným, na kostičky nakrájeným pečivem a petrželkou. Hmotou naplníme připravené hrnečky a uzavřeme alobalem.
7. Vaříme v páře při teplotě 100 °C asi 40 min. Po uvaření knedlíky necháme částečně zchladnout a vyklopíme je.
Servírování:
1. Na levou stranu předehřátého talíře položíme překrojené, napařené knedlíky.
2. Z pravé strany o ně opřeme porci opečeného kapra a podlijeme černou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme snítkou kerblíku.
2. Z pravé strany o ně opřeme porci opečeného kapra a podlijeme černou omáčkou.
3. Hotový pokrm doplníme snítkou kerblíku.