Pečený kapr se šťouchanými brambory

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
porcovaný čerstvý kapr100g
stolní olej200g
máslo (82%)30g
kamenná sůl5g
mletá paprikamletý černý pepř
2kg
brambor (varný typ B) 400g
anglická slanina150ml
smetany (30%)100g
žlutá cibule20g
nať petržele20g
čerstvý česnekPostup přípravy
Příprava kapra:
1. Porce kapra zbavíme šupin. Následně je potřeme směsí oleje, papriky, části česneku a soli.
2. Kapra pečeme dozlatova na rozehřáté pánvi se směsí oleje a másla. V případě potřeby rybu dopečeme v troubě na 160 °C cca 4 minuty.
3. Během pečení kapra na pánvi opečeme i plátky anglické slaniny a zbytek česneku včetně celého stroužku, který použijeme k ozdobení.
2. Kapra pečeme dozlatova na rozehřáté pánvi se směsí oleje a másla. V případě potřeby rybu dopečeme v troubě na 160 °C cca 4 minuty.
3. Během pečení kapra na pánvi opečeme i plátky anglické slaniny a zbytek česneku včetně celého stroužku, který použijeme k ozdobení.
Příprava šťouchaných brambor:
1. Oloupané, překrájené brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím orestujeme na drobné kostičky nakrájenou cibulku se slaninou.
2. Brambory scedíme a následně rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme teplou smetanu, cibulku se slaninou, máslo a krátce vymícháme.
3. Nakonec, těsně před podáváním, vmícháme nasekanou nebo na nudličky nakrájenou listovou petržel.
2. Brambory scedíme a následně rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme teplou smetanu, cibulku se slaninou, máslo a krátce vymícháme.
3. Nakonec, těsně před podáváním, vmícháme nasekanou nebo na nudličky nakrájenou listovou petržel.
Podávání:
Na nahřátý talíř položíme porci šťouchaných brambor, kterou doplníme čerstvě upečenou porcí kapra, plátkem slaniny a česneku. Na závěr vše podlijeme výpekem z pánve.
Poznámka:
Další recepty naleznete v knize Kulinářská inspirace, jejímž autorem je šéfkuchař makro Petr Stádník. Kuchařka je v prodeji exkluzivně na pobočkách makro.
