Rybí guláš s hlívou ústřičnou a karlovarskými knedlíky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1500g
filetů z kapra100ml
slunečnicový olej10g
kamenná sůl500ml
zeleninový vývar300g
žlutá cibule125g
škvařené vepřové sádlo100g
slanina bez kůže100g
máslo 82%40g
rajčatový protlak 30g
sladká mletá paprika30g
čerstvý česnek20g
čerstvá majoránka20g
kamenná sůl0,5g
celý černý pepř0,5g
celý kmín300g
čerstvá rajčata60g
hladká mouka20g
čerstvá majoránka500g
čerstvá hlíva50ml
slunečnicový olej 1g
kamenná sůl1000g
žemle400ml
Mléko 1,5%400g
vejce100g
máslo 82%80g
hrubá mouka50g
listová petržel20g
kamenná sůl0,5g
mletý muškátový květPostup přípravy
Příprava ryby:
1. Z filetu kapra odstraníme pomocí škrabky na ryby šupiny, a to tak, že je odškrabujeme proti směru růstu. Poté filet omyjeme, osušíme, pinzetou na ryby odstraníme hmatatelné kosti a nakrájíme na cca 50 g velké kousky.
2. Jednotlivé kousky ryby opečeme ze všech stran, ochutíme solí a přeložíme do kastrolu nebo gastronádoby.
2. Jednotlivé kousky ryby opečeme ze všech stran, ochutíme solí a přeložíme do kastrolu nebo gastronádoby.
Příprava omáčky:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Do pánve po opékání ryb přidáme sádlo a orestujeme ji dozlatova. Poté snížíme příkon tepla, přidáme mletou papriku a pozvolna ji restujeme.
2. Jakmile je zpěněná, přidáme rajčatový protlak s nastrouhaným česnekem a dále vše restujeme na mírném příkonu, dokud není protlak tmavě červené barvy a lesklý.
3. Základ zalijeme teplým vývarem, ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
2. Jakmile je zpěněná, přidáme rajčatový protlak s nastrouhaným česnekem a dále vše restujeme na mírném příkonu, dokud není protlak tmavě červené barvy a lesklý.
3. Základ zalijeme teplým vývarem, ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a překrájenými lístky čerstvé majoránky.
Příprava knedlíku:
1. Prosátou mouku smícháme s překrájenými lístky listové petržele. Měkkou žemli nakrájíme na kostičky o velikosti 1,5 cm. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
2. Žloutky vyšleháme do pěny, ochutíme solí a muškátovým květem. Z bílků vyšleháme pevný sníh, ručně smícháme se žloutky, poté přisypáváme směs mouky a petržele.
3. Krouživými pohyby zápěstí smícháme vše dohromady. Vznikne lehká hmota, kterou lehce ručně smícháme s kostičkami žemle.
4. Z hmoty tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme pozvolným varem asi 15 minut ve slané vroucí vodě. Můžeme je vařit i na páře v konvektomatu, asi 15 minut. Rozkrojením knedlíku se přesvědčíme, zda je uvařený.
5. Poté knedlíky podběrákem vyndáme z vody, potřeme je máslem a uchováme je v teplém prostředí k servírování.
2. Žloutky vyšleháme do pěny, ochutíme solí a muškátovým květem. Z bílků vyšleháme pevný sníh, ručně smícháme se žloutky, poté přisypáváme směs mouky a petržele.
3. Krouživými pohyby zápěstí smícháme vše dohromady. Vznikne lehká hmota, kterou lehce ručně smícháme s kostičkami žemle.
4. Z hmoty tvarujeme kulaté knedlíky, které vaříme pozvolným varem asi 15 minut ve slané vroucí vodě. Můžeme je vařit i na páře v konvektomatu, asi 15 minut. Rozkrojením knedlíku se přesvědčíme, zda je uvařený.
5. Poté knedlíky podběrákem vyndáme z vody, potřeme je máslem a uchováme je v teplém prostředí k servírování.
Příprava zahuštění:
1. Hladkou mouku pozvolna nasucho opražíme za občasného zamíchání na suché pánvi nebo v konvektomatu (cca 10 minut při teplotě 160 °C). Mouka musí mít zlatavou barvu.
2. Poté dané množství opražené mouky rozmícháme s trochou studeného vývaru a vlijeme do základu. Omáčku prováříme asi 10 minut.
3. Hotovou omáčku dochutíme, přecedíme přes jemný cedník, zjemníme máslem, nalijeme na kousky opečené ryby a ještě asi 5 minut necháme jen na okraji sporáku nebo v konvektomatu tzv. probublat. Maso tak lépe nasákne chutí omáčky.
2. Poté dané množství opražené mouky rozmícháme s trochou studeného vývaru a vlijeme do základu. Omáčku prováříme asi 10 minut.
3. Hotovou omáčku dochutíme, přecedíme přes jemný cedník, zjemníme máslem, nalijeme na kousky opečené ryby a ještě asi 5 minut necháme jen na okraji sporáku nebo v konvektomatu tzv. probublat. Maso tak lépe nasákne chutí omáčky.
Příprava vložky do omáčky:
1. Omytá rajčata nakrojíme na špičce do kříže, vložíme do vroucí vody a poté přeložíme do studené vody s ledem. Na špičce se slupka odloupne, a poté již snadno oloupeme celá rajčata.
2. Oloupaná rajčata překrojíme na čtvrtiny a špičkou nože vykrojíme jádřinec. Poté je nakrájíme na výseče a těsně před podáváním je vložíme do omáčky společně s lístky čerstvé majoránky.
2. Oloupaná rajčata překrojíme na čtvrtiny a špičkou nože vykrojíme jádřinec. Poté je nakrájíme na výseče a těsně před podáváním je vložíme do omáčky společně s lístky čerstvé majoránky.
Příprava hlívy:
Omytou hlívu ústřičnou natrháme na kousky, které těsně před servírováním ogrilujeme na pánvi s malým množstvím oleje dozlatova. Ochutíme solí a ihned servírujeme.
Servírování:
Na levou stranu talíře přeložíme napařené knedlíky, na pravou pak rybí guláš. Grilované houby aranžujeme mezi knedlíky a guláš. Pokrm doplníme snítkou čerstvé majoránky.
