Zapečené zeleninové těstoviny
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1000g
semolinové mouky350g
vejce150g
čerstvý baby špenát1500g
batátů500g
brambor (varný typ C)200g
mozzarella10g
kamenná sůl500ml
zeleninový vývar300g
cuketa300g
lilek300g
bílý chřest300g
zelený chřest200g
červená paprika150g
listový špenát100ml
extra panenský oliový olej50g
strouhaný parmazán20g
čerstvá bazalkaPostup přípravy
Příprava těstovin:
1. Z mouky a vajec vypracujeme tužší těsto, které necháme odležet asi 30 minut. Na strojku na těstoviny z něj vyválíme plát, který několikrát přehneme a opět protáhneme.
2. Během opakovaného protahování těsta vždy válečky utáhneme o jeden stupeň (1 mm), dokud nevznikne tenký hladký plát.
3. Následně ve strojku vyměníme válečky za krájecí nože a vytvoříme samotné těstoviny. Pracujeme opatrně, abychom těsto nepotrhali.
4. Hotové tvary vaříme ve vroucí, lehce osolené vodě cca 1,5 minuty na skus – délka vaření závisí na velikosti a výšce vyrobených těstovin.
2. Během opakovaného protahování těsta vždy válečky utáhneme o jeden stupeň (1 mm), dokud nevznikne tenký hladký plát.
3. Následně ve strojku vyměníme válečky za krájecí nože a vytvoříme samotné těstoviny. Pracujeme opatrně, abychom těsto nepotrhali.
4. Hotové tvary vaříme ve vroucí, lehce osolené vodě cca 1,5 minuty na skus – délka vaření závisí na velikosti a výšce vyrobených těstovin.
Příprava batátového pyré:
1. Oloupané batáty a brambory nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
2. Poté vodu slijeme, brambory vložíme do mixéru nebo kutru a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme solí a strouhanou mozzarellou.
2. Poté vodu slijeme, brambory vložíme do mixéru nebo kutru a vymixujeme na hladké pyré.
3. Pyré dochutíme solí a strouhanou mozzarellou.
Příprava zeleniny:
1. Omyté lilky, cukety a papriky nakrájíme na kostky o velikosti cca 15 mm a orestujeme je na malém množství oleje dozlatova.
2. Chřest oloupeme a spaříme v zeleninovém vývaru (asi 2 minuty).
3. Omytý špenát spaříme v horké vodě a ihned přeložíme do studené vody s ledem.
4. Omyté a odkapané artyčoky opečeme na suché pánvi dozlatova.
2. Chřest oloupeme a spaříme v zeleninovém vývaru (asi 2 minuty).
3. Omytý špenát spaříme v horké vodě a ihned přeložíme do studené vody s ledem.
4. Omyté a odkapané artyčoky opečeme na suché pánvi dozlatova.
Zapékání a podávání:
1. Na dno vymazaného pekáče položíme čerstvé těstoviny, potřeme je batátovým pyré, posypeme orestovanou zeleninou, opečeným artyčokem a listovým špenátem. Na něj vyskládáme spařený chřest.
2. Následuje další vrstva těstovin, pyré a zeleniny. Poslední vrstvou jsou ve vodě namočené těstoviny, které před zapečením posypeme strouhaným parmazánem.
3. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu. Doba zapékání závisí na výšce a velikosti pekáče.
2. Následuje další vrstva těstovin, pyré a zeleniny. Poslední vrstvou jsou ve vodě namočené těstoviny, které před zapečením posypeme strouhaným parmazánem.
3. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C asi na hodinu. Doba zapékání závisí na výšce a velikosti pekáče.
Náš tip:
Těstoviny můžeme kromě pekáče či gastronádoby zapéct i po jednotlivých porcích do zapékacích misek. Příprava je časově náročnější, ale výsledek vypadá mnohem lépe.